Pěstování anýzu za oknem Osivasemena.cz

Bedrník anýz - Pimpinella anisum L.


Lidové názvy: anýz, anýz, Bederník anýzová
Popis

Jednoletá bylina z čeledi mrkvovitých (Apiaceae), předtím OKOLÍKATÝ (Umbelliferae) s vřetenovitého kořenem. Má 30-60 cm vysokou, přímou, rozvětvené, dutou, jemně rýhovanou stonek s pochvovitými listy trojího tvaru a bílé květy v okolících. Plod je hruškovitý, nebo vejčitá dvojnažka žlutohnědé až zelenohnědé barvy. Kvete od června do srpna. Příjemně voní. Medonosná.

Pěstování anýzu

Daří se mu v lehčí, piesočnatohlinitej, dostatečně vápenité půdě na sluneční, proti větrem chráněné straně. Semena vyséváme na jaře (v březnu nebo dubnu). Vyrůstá pomalu za tepla (nesnáší mrazy). Nejprve tvoří růžici přízemních listů, později lodyha; tehdy třeba rostlinu více ráz vyplít a polít.
Sběr

Sbíráme plody postupně, když dostávají šedozelené barvu (v červenci nebo v srpnu), tedy před dozráním, protože hned opadávají. Opatrně sklízíme, vážeme do Snopko a necháme dozrát. Po 1-2 týždQoch se mlátí. Sušíme pozorně při teplotě do 35 ° C (silicovou - droga). Uchováváme dobře uzavřené a chráníme před světlem, vlhkem, hmyzem a myšmi.
Droga

Fructus anis vulgaris (Pimpinellae anis). Má aromatický pach a nasládlou, silně kořeněnou chuť. Používá se mírně stlačená (compressus).
Obsahové látky

Obsahuje éterický olej (hlavní složka aneta), mastný olej, sliz, proteiny, cukr, cholin a jiné látky.
Vlastnosti

Karminativum, expektorans, laktagogum, chuťové a vůní korigens.
Užitek

Upotřebí se v lékařství (Oleum anis, Spiritus anis compositus a jiné přípravky), v likérnictví, cukrářství, v domácnostech jako koření. Je součástí lékopisné prsní čajoviny a jiných léčivých přípravků. Podporuje vylučování žláz. Prospívá při poruchách trávení (zejména u dětí), při kašli a kojícím matkám při nedostatečné tvorbě mléka.
Upozornění

Nezaměňovat s plody jedovatého bolehlavu skvrnitého (Conium maculatum L., česky bolehlav plamatý), které se v droze nesmí vyskytovat; obsahují prudký jed koniín!
Pěstování anýzu za oknem Osivasemena.cz Adresa : http://www.osivo-semena.cz/cs/osivo-osiva-bylinky/156-osivo-anyz-semena-jaron.html
Kategorie: Zábava, volný čas
Klíčová slova: pěstování,rostliny,semena,osivo,bylinky
Uloženo: 22.02.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde