KVH - vrch Adam

Mnoho papíru již bylo popsáno o tom, proč byla československá hranice právě v prostoru Kladského výběžku považována za nejpravděpodobnější cíl útoku našeho souseda v době nástupu německého fašismu a neméně papíru bylo kvalifikovaně i méně odborně popsáno na téma těžkého opevnění, vybudovaného v tomto strategicky exponovaném úseku.
A není divu, vždyť v republice bychom jen stěží nalezli další prostor se srovnatelnou koncentrací moderní fortifikace. Ať již jde o stavebně dokončené či vysoce rozpracované pevnostní komplexy, nebo linii izolovaných srubů v takovém stupni výstavby, který již v době Mnichova umožňoval efektivní obranu státní hranice.
Poněkud méně publicity je však věnováno Stálému lehkému opevnění vybudovaném v tomto úseku. Přitom je třeba zdůraznit, že SLO bylo nedílnou součástí opevňovací koncepce a jeho úkoly a poslání v případě útoku nepřítele byly nezastupitelné.
Právě s touto myšlenkou se členové našeho KVH rozhodli umožnit všem případným zájemcům navštívit v rámci jediné návštěvy nejen těžké objekty K-S 37 a K-S 38, ale také tři blízké objekty LO vz. 37 různých typů v 1. i 2. sledu úseku A-Mladkov č. 35/A-160, č. 35/B1-80 a č. 236/E, v jehož blízkosti se nachází rovněž náhradní dělostřelecké postavení baterie horských kanónů vz. 15, přemístěné do tohoto prostoru koncem měsíce května 1938 od nedokončeného dělostřeleckého srubu K-Am- S 45 (Jabůrek).
KVH - vrch Adam Adresa : http://www.vrchadam.cz
Kategorie: Zábava, volný čas
Klíčová slova: pohraniční opevnění Orlické hory bunkry vojenská historie
Uloženo: 22.12.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde