Pořídit či nepořídit stepper?

Nebo jste ze zdravotních důvodů „donuceni“ začít se hýbat? Či jen potřebujete vybít nadbytečnou energii? Pak právě pro vás by mohl být řešením stepper.

Stepper se řadí mezi ty nejzákladnější domácí cvičební nástroje . Posilování na něm můžeme přirovnat k chůzi po schodech, avšak šetrnější ke kloubům díky omezení nebezpečných došlapů. Při posilování dochází k plynulému přenášení váhy z jedné nohy na druhou, přičemž se nezatěžuje jen jedna polovina těla.

Při pořízení stepperu byste měli jako první zvážit, kým a jak často bude stepper používán. Od toho se odvíjí hmotnost a výška cvičence, která by nikdy neměla být překročena, když je u daného typu stepperu uvedena.

Steppery se liší podle typu stavby. První kategorií jsou mini steppery (někdy také twist steppery), které jsou ovšem omezené výškou kroku (do 20 cm), což nedovoluje požadovanou intenzitu posilování a tím snižuje účinnost posilování. Tato skupina je velmi často kupovaná především díky šikovné skladovatelnosti, avšak se zkrácením životaschopnosti. Jsou totiž určené pro ne tak dlouhé a občasné sportování, což potvrzuje taktéž docela průměrná cena. Do druhé třídy se řadí stojanové steppery, které napodobují pohyb nohou v maximálním rozsahu. Takovéto steppery bezbolestnou chůzi po schodech, která je označena jako jedna z nejvhodnějších vzhledem k formování svalů nohou a vylepšení fyzické kondice. Stojanové steppery mají navíc vestavěná řidítka, která můžete použít k opoře při nedobré stabilitě při posilování. Se zlepšenou stabilitou nemusíte již madla používat. Další podtřídou jsou steppery klasické a boční.

Nejzásadnější částí stepperu je buď magnetická brzda, nebo hydraulické tlumiče. Tyto díly způsobují odpor při šlapání na stepperu. Stepper má ne vždy vestavěná kolečka určená k přepravě a nožičky určené k seřízení a na vyrovnání nedokonalostí země. U stepperů nastavujeme zátěž třemi způsoby: Změna zatížení posunem tlumičů: Snižuje se posunem pevného tlumiče po páce šlapky. Tento způsob změna zatížení je časově náročný. Druhou variantou je změna zatížení otočením tlumiče. Tlumiče mají totiž vestavěnou pohyblivou část se stupnicí, díky které zatížení nastavíte. Životaschopnost tlumičů se odvíjí od jejich kvality, proto si vyberte radši značkový stepper. Třetí varianta změna, s pomocí magnetické brzdy, spočívá ve vzniku odporu permanentním magnetem. Takto regulovatelné zatížení stepperu má poměrně dlouhou životaschopnost. Stojanové steppery jsou vhodné pro častější a obtížnější trénink.

Nutností stepperu je i počítač, který počítá ušlou trasu a čas, rychlost šlapání, spálené kilojouly a tepovou frekvenci, podle které dochází ke spalování tuků či zlepšování fyzické kondice. Ke kontrole tepu slouží často ušní detektor nebo dotykový detektor. Oba tyto detektory měření nepřesně, proto je vhodnější využít hrudní pás, který posílá informace o tepové frekvenci bezdrátově do počítače.

Před sportováním se nezapomeňte lehce protáhnout. Na stepperu stůjte zpříma a nijak se nehrbte. Vždy přenášíme váhu na tu nohu, která jde dolů. Pokud chcete zhubnout, posilujte na stepperu s co nejnižším odporem šlapání a vyšší frekvencí kroků nejlépe ráno na lačno a dostatečně dlouho, aby tělo mělo čas sáhnout pro energii do tukových zásob. Pokud si přejete zpevňovat tělo, zvolte vyšší odpor šlapání (silové šlapání) a menší frekvenci kroků. Takto můžete cvičit i během dne. Začátečníci by měli šlapat kratší dobu a postupně zvyšovat intenzitu cvičení (nepoužívejte hned největší zátěž). Při redukci váhy posilujte nejméně 30 minut 3x týdně. Po posilování nezapomínejte strečink a protahovací cviky.

Cvičení na stepperu zlepšuje srdeční a oběhový systém a fyzickou kondici a zvyšuje vitální kapacitu plic. Toto posilování též posiluje a zpevňuje svalstvo nohou, především hýžďové a stehenní svaly.

Pořídit či nepořídit stepper? Adresa : http://www.gekonsport.cz/default.aspx
Kategorie: Sport
Klíčová slova: stepper, cvičení, fitness, sport
Uloženo: 05.08.2013
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde