Výběr rotopedu či cyklotrenažéru

Rotopedy a cyklotrenažéry jsou zahrnuty do skupiny fitness přístrojů, kvůli kterým již nemusíte navštívit fitness studio, neboť můžete vyzkoušet simulaci jízdy na bicyklu nerušeně doma. Cvičením na těchto pomůckách je možné podle vaší hmotnosti a náročnosti jízdy spálit až 3500 kJ/hod. Podle jakých parametrů tyto nástroje kupovat? V čem je rozdíl mezi rotopedem a cyklotrenažérem? Zaprvé je důležité si promyslet, kolikrát měsíčně} a kým bude rotoped používán.Dále pak, kolik peněz jste ochotni za něj dát. Nejlacinější rotopedy na internetu se v dnešní době dají sehnat již od cca. 2000 Kč, dále se stoupajícími nároky a kvalitou vzrůstá i cena.

Rotoped je vhodný především pro domácí, nikoliv však profesionální, cvičení, udržení fyzické kondice a tvarování postavy. Rozlišujeme dva druhy těchto nástrojů: rotopedy, na kterých řídíme zatížení ručně a rotopedy, které jsou ovládány počítačem (tzv. ergometry). Používání rotopedu má vliv na tvarování stehen, hýždí, břicha a také na krevní tlak.Taktéž zvyšuje funkci srdce a stoupá kapacita plic. Rotoped ohleduplný ke kloubům.

Cyklotrenažér zaručuje perfektní simulaci jízdy na kole díky danému a choulostivému seřízení zatížení, které je větší než u rotopedu, a perfektní rovnováze. Další cyklotrenažéry mohou využívat pedály s SPD zámkem, což slouží k použití cyklistické bot. Způsob posilování na cyklotrenažéru se řadí mezi aerobní cvičení a při dost dlouhém a namáhavém cvičení působí velmi efektivně na oběhový a dýchací systém. Cena nejlevnějších modelů se pohybuje okolo 5000 Kč.

Jak vybrat ten správný? Důležitým bodem při výběru je rám, sedadlo a řidítka rotopedu. Zde bychom měli věnovat pozornost především odpovídající nosnosti rotopedu a výšce cvičícího. Rám by měl být také dostatečně robustní a stabilní. Výběru sedla věnujte velkou pozornost. U sedla by měla být možnost nastavení výšky (kvalitnější modely umožňují i posouvání sedla dozadu či dopředu). Sedlo by mělo být dostatečně pohodlné a anatomicky tvarované. Populární jsou gelová sedla, která se přizpůsobí tělu. Výška řidítek by měla být samozřejmě nastavitelná a samotná řidítka by měla být pokryta elastickým a neklouzavým materiálem. Standardem jsou již vyvážené pedály s nastavitelnými pásky kolem nártu, což samozřejmě umožňuje zapojit i další svaly.


Dalším důležitým bodem při výběru je zátěžové kolo, středové uložení a brzdy. Přední kolo u rotopedů poslouží jako zátěžové, přičemž platí, že čím těžší kolo, tím plynulejší chod. Váha zátěžového kola je od 4 do 10 kg. Středové uložení rotopedu zodpovídá za plynulou a tichou jízdu a za výdrž osy, což je způsobeno kuličkovými ložisky, ve kterých je uložena osa šlapek. Existují čtyři varianty brzdného systému: čelisťový, páskový, magnetický (fungují na principu přibližování magnetů) a indukční (na principu zvyšování indukce v cívce). Čelisťové a páskové brzdy jsou poměrně hlučné, pracují nepravidelně a velmi rychle se opotřebují. Naopak magnetické a indukční brzdy pracují tiše a pravidelně a jejich životnost je téměř neomezená.

Dnes už jsou téměř všechny rotopedy vybaveny jednoduchým počítačem s displejem, který ukazuje dobu cvičení, aktuální rychlost a ujetou vzdálenost. U kvalitnějších typů je zobrazováno i množství spálených kalorií nebo výkon ve wattech. Užitečnou funkcí počítače je zobrazení tepové frekvence, což umožňuje sledování spalování tuků (aerobní cvičení) nebo zlepšování formy (přesažení aerobního pásma). Počítač spolupracuje s čidlem tepu, které je umístěno buď na řidítkách nebo ve specifickém klipu, který je připnut na ušní boltec.

Říkáte si zrovna, že hlavní překážka je málo místa u vás v bytě? Pak také pro vás máme dobrou zprávu: nynější trh nabízí i skladné, avšak plnohodnotné, rotopedy.
Výběr rotopedu či cyklotrenažéru Adresa : http://www.gekonsport.cz/default.aspx
Kategorie: Sport
Klíčová slova: rotoped, cyklotrenažér, sport, fitness
Uloženo: 04.07.2013
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde