Co jsou to prstové boty?

Pokud jste se rozhodli, že si pořídíte prstové boty jistě si položil/a jako každý několik otázek.
První většinou je - Na co sou tyto prstové boty dobré?
Není to jen modní výstřelek mít prstové boty, ať už od firmy Vibram Fivefingers nebo Fila, které mají čtyři prsty. Celý koncept je postaven na myšlence přirozené chůze naboso. Změnou je to, že se pří chůzi mění držení těla vzhledem k obepnutí chodidel a také díky tenké podrážce bez vyměkčení, tvarování či podpatku. Nošením těchto bot totiž posilujete svaly na chodidlech, lýtkách a kolem celé páteře. Nejde tedy jenom o vzhled, prstové boty současně poslouží i jako relaxační pomůcka pro naše civilizací zchoulostivělé nohy, otloukané chůzí po asfaltu či betonu. Oddělené a natažené prsty i tenká podrážka kopírující tvar nohy, to vše umožňuje noze přirozeně pracovat a na rozdíl od bot, které mají jinou mechaniku pohybu, Prstové boty protahují a celkově posilují všechny svaly a šlachy v noze.
Druhá otázka většinou zní jaké zvolit správné prstové boty?
Jelikož jde o trochu jiný typ obuvi, není ani úplně universální návod. Každý model prstové boty se dá v podstatě nosit v každém terénu a prostředí, záleží jen na vás, na co máte odvahu a co snese vaše tělo respektive nohy.
Otázka by teda správně měla znít "Na co budu prstové boty nejčastěji používat a co od nich očekávám?
Firma Vibram je předním výrobcem na světovém trhu s podešvemi. Tato obuv FiveFingers inovativního designu je jediná, kterou Vibram vyrábí. Proto díky zkušenostem a znalosti spolu s největší a nejmodernější zkušební laboratoří vytváří ty nejlepší podešve na světě. Tak jako tomu je u „klasických bot“ jsou každé boty trochu odlišné podle způsobu použití (sport, fitness, volný čas, vodní sporty). Není tomu ani jinak u prstových bot, ale jak je zmíněno na začátku boty lze nosit kdekoliv a kdykoliv, záleží jen na Vás. Přesto se můžete řídit tabulkou níže, ve které naleznete doporučené prstové boty dle podešve a aktivity.
Obecně doporučuji zákazníkům vybírat i podle citlivosti a zkušenosti vašich nohou. Pokud vám je nepříjemné chození bosou nohou na jemných kamíncích nebo oblázcích zvolte prstovou botu se silnější podešví jako je například u modelů z řady Bikila, Komodo, Jaya, Spyridon , Trek. Určitě by pro vás chůze nebo běh v modelu Classic, KSO nebo Sprint nebyla zrovna příjemná, jelikož je zde použita ta nejtenčí podešev.
Pokud vám stále tyto informace nestačí, můžete se rozhodnout opačně, podle toho na co boty budete využívat nebo v jakém terénu nebo prostředí budete nejčastěji. Rozdělení je podobné jako u podrážek a tak můžete zvolit z cestování, volnočasové, běh, fitness, jóga a pilates, běhání, outdoorové výlety a treky, vodní sporty.

Pokud se rozhodne pro koupi těchto bot, přeji vám hodně trpělivosti na všetečné otázky a pohledy kolemjdoucích :-)

Live Cool - www.livecool.cz -
Celý článek i s obrázky naleznete na našich stránkách.

Co jsou to prstové boty? Adresa : http://www.livecool.cz
Kategorie: Sport
Klíčová slova: vibram,fivefingers,toe,toe,toe,sox,injinji,polarit,fila,skele,toes,fut,glove,vap
Uloženo: 27.10.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: 4
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde