Mostové jeřáby a vrátky

Já sám si připadám jako velký vědec a objevitel, i když o mně moje manželka trochu nelichotivým tónem mluví jako nešikovném domácím kutilovi. Doma si sám sestavuju a vymýšlím různé věci, které však ne vždy fungují, což mě trochu mrzí. Proto mám objednaný technický časopis, který mi pravidelně chodí domů, abych z něho mohl čerpat nové nápady a řešit problémy, které zabraňují chodu mých vlastních vynálezů. Včera mi přišlo další číslo. Když jsem ho hltal, dozvěděl jsem se o velmi zajímavých technologických zařízeních. Do této doby, jsem vůbec netušil, že dálková ovládání už jsou dokonce i na mostové jeřáby, vrátky nebo na padáky!
Asi v šest hodin, když jsem přišel z práce, jsem doma našel nové číslo časopisu. S nadšením jsem ho vzal do rukou, pročísl stránky – tak krásně voní! Došel jsem do obýváku a na pozadí pustil oblíbenou desku. Pohodlně jsem se usadil do našeho měkoučkého křesla, s nadšením si uvědomil, že žena je někde nahoře, takže mě nemá kdo rušit, a s chutí jsem začal pečlivěji listovat časopisem. Asi v půlce jsem uviděl dvojstránku s několika obrázky zvláštní černé krabičky s displejem (mobil to nebyl). Na jednom byla jenom drobounká deska s množstvím nejrůznějších drátků a kovových čučků, až mi nad tím rozum zůstával stát. Vždycky jsem tomuhle chtěl porozumět, ale bohužel se mi ještě nedokázalo dokonale do tohoto mikrosvěta proniknout. Snad časem.
Přečetl jsem si nadpisek, který vypadal slibně: „Mostové jeřáby a vrátky – čím jsou ovládány?“ Už v úvodu jsem získal pocit, že to bude velmi poučné, tak jsem si uvařil kávu a pokračoval. Článek psal pracovník firmy Pireos: „Jsme jedna z mála českých firem, která se zabývá servisem, montážemi a opravami portálových jeřábů, především ale vyvíjíme a instalujeme dálková ovládání pro manipulační techniku (dílenské jeřáby, vrátky,..) Vyrábíme od roku 1994. Máme hodně zkušeností z tohoto oboru a zde bychom se o ně s vámi chtěli podělit.“
Každý, kdo byl někdy v hale, kde se vyrábí nejen průmyslové stroje, ví, že tam práce není lehká. Jednotliví pracovníci dělají vkuse svou práci, ať je těžká nebo ne. V těch halách, co ještě neproběhla instalace dálkových ovladačů k jeřábům, je třeba, aby člověk, který ho ovládá, chodil v blízkosti něj a ovládal ho za chůze. V opačném případě, se tento dotyčný může nacházet kdekoli (odkud na portálový jeřáb vidí) a ovládá pohodlně zvedák, který může přejíždět po celé hale, aniž by se muž „připojený k němu krabičkou s kabelem“ všem ostatním motal a musel vyhýbat.
Poměrně podobná výhoda se naskytuje u lanových navijáků. Tady se dokonce může o jednoho člověka zredukovat počet zaměstnanců. Nemusí totiž stát dole muž, který moc práce nedělal, akorát vždy jenom zmáčkl tlačítko a stroj se dal do pohybu. Nahoře další lidé vyložili náklad, on zase stiskl čudlík a jelo se dolů. Proč už tu nemusí být? Protože ti, co nahoře vykládají, klidně zvládnou mít někde po ruce ovladač… Dálkové ovládání nabízí nové možnosti. Manipulace je jednodušší a už se člověk nemusí bát, že se kabel někde přeštípne nebo přetrhne.
Je určitě fajn, objednat si takovéhle časopisy, pokud se aspoň trochu (jako já) zajímáte o techniku. Každých čtrnáct dní se mi v hlavě rodí nové a nové nápady, co by se dalo doma vylepšit. Neříkejte, že by nebylo fajn se trochu pošťourat v technice a udělat si ovladač, který by doma fungoval úplně na všechno? Proč by to nemělo jít, když to jde s portálovými jeřáby?! Takové pivo, stolek, záchod, sprcha, služka – všechno by dělalo, co bych chtěl, zatímco bych si hezky ležel v posteli a mačkal čudlíky. A nejlíp taková manželka a děti s povely: „keep calm“, „don’t switch off my TV program“, „don’t wanna to I’m gonna to shop!“

Mostové jeřáby a vrátky Adresa : http://www.pireos.cz
Kategorie: Průmysl, zemědělství­, výroba
Klíčová slova: mostové jeřáby, vrátek, řetězový kladkostroj, portálový jeřáb, dílenský jeřáb, m
Uloženo: 25.06.2013
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde