Palmy – pěstování ze semen

Palmy patří mezi exotické rostliny, které přináší do interiéru exotiku navozující příjemnou atmosféru. Starší exempláře dorůstají v bytových podmínkách často až do stropu. U většiny rostlin se však v interiérovém pěstování na palmách netvoří ani květy, ani plody. Palmy se dělí podle listu na palmy se zpeřenými listy a na palmy s dlanitě členitými listy. Ideální umístění palmy je na světlém místě bez přímého světla.
Snadno klíčící palmy pro začátečníky:Další druhy:
Chamaerops (8 ~ 16 týdnů)Brahea (6-12 týdnů)
Washingtonia (3 ~ 6 týdnů)Thrinax (4-6 týdnů)
Phoenix (8 ~ 12 týdnů)Hyophorbe (8 týdnů)
Livistona (6 ~ 12 týdnů)Licuala (12 - 25 týdnů)
Cocothrinax argentata (4 ~ 6 týdnů)Ptychosperma 5 týdnů)
Sabal (8 ~ 12 týdnů a déle)Trachycarpus (6-8 týdnů)
Rhopalostylis baueri (8 ~ 12 týdnů a déle)
Tabulka č. 1: Doba klíčivosti různých druhů palem
Postup při výsevu: Palmy můžeme vysazovat celoročně avšak nejvhodnějším obdobím pro výsadbu je podzim. Semena mají mnoho podob, podle odrůdy. Některá jsou podobná kávovým zrnům, jiná mají od přírody tři "otvory", některá jsou porostlá chlupy, jiná zase hladká, lesklá. Mohou být i tvrdá, i měkká jako vata. Některá semena mají na povrchu kožovitou slupku, kterou je před výsevem nutné nejprve oloupat – slupka brání klíčení. V dužinách semen mohou být také zárodky různých hmyzů, doporučuje se tedy namočit očištěná semena na 15 – 45 min. do běžného insekticidu. Před finálním zasazením ještě semena namočíme v teplé vodě na 2 -3 dny. Pravidlem je, že semena plovoucí na povrchu hůř klíčí, nebo vůbec nevyklíčí. Vysazujeme do substrátu z písku a rašeliny v poměru 1:1 cca 5 cm od sebe a 2 cm hluboko. Poté zakryjeme folií nebo mikrotenovým sáčkem a umístíme na parapet. Substrát udržujeme vlhký, nikoliv přemokřený.

Palmy v interiéru: Ideální teplota pro jejich pěstování by se měla pohybovat okolo 25 až 28 °C. V zimě by teplota při pěstování neměla klesnout pod 18°C. Palmy v pokoji potřebují harmonický poměr mezi světlem, vodou, teplotou, vzdušnou vlhkostí a výživou. Palmy citlivě reagují na každou změnu, ale většinou si na nové podmínky rychle zvyknou. Obecně platí, že čím vyšší je vzdušná vlhkost, tím více slunce palma snáší a také má-li rostlina dostatek světla, snáší dobře vyšší teploty. Listy s tlustší voskovou vrstvičkou snášejí plné osvětlení, listy slabé kožovité mají rády světlo, nikoliv však přímé slunce. Listy měkké a tenké vyžadují obvykle místo pohostinné. Pro zdravý a přirozený růst palmy vyžadují propustný živný substrát s větším podílem rašeliny a písku. Většina druhů palem vyžaduje pravidelnou zálivku, nesnášejí však přemokřený substrát. Při snížení pěstební teploty omezíme také zálivku. Rostliny přesazujeme, pokud kořeny vyčnívají z květináče.

Palmy – pěstování ze semen Adresa : http://www.osiva-semena.cz
Kategorie: Pří­roda, rodina
Klíčová slova: palmy,pěstování,semena
Uloženo: 13.09.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde