Exekuce – jak to chodí?

Exekuce – slovo, které slyšíme častěji a častěji. Bohužel čím dál více problémů s dluhy končí právě tímto nepříjemným procesem, což potvrzují i statistiky. Jak to ale s exekucí bývá ve skutečnosti? Jak se člověk do této situace dostane? Mnoho z těch co exekuci nezažili si myslí, že je to jen záležitost těch „potížistů a neplatičů“. Tak to ale ve skutečnosti nemusí být. Jako jeden příklad za všechny nám může posloužit jeden pravdivý příběh inspirovaný skutečností. Hrdinu našeho příběhu nazveme pro naše účely panem Novákem.

Začátek exekuce – dluh 800,-
Na začátku našeho příběhu stála jedna obyčejná pokuta. Pan Novák ji včas zaplatil a myslel si, že tím je situace vyřešena – jako by si to myslel snad každý z nás. Ale nebyla... za 9 let přišla na pana Nováka exekuce. A to hned na dvě pokuty. Jeho dluh najednou dohromady činil 35 987 Kč. Pan Novák se samozřejmě rozhodl svou situaci co nejrychleji vyřešit. V brzké době však zjistil, že jedinou možností je soudit se. Protože však už po 9 letech neměl žádné doklady o zaplacení částky, jeho šance byly mizivé. Po návštěvě u advokáta byl pan Novák ještě více zoufalý, jeho šance vyhrát spor byly bez důkazů mizivé. Rozhodl se tedy nakonec dluh zaplatit, protože soudit se nemělo v jeho případě smysl. Celá věc by se jenom prodražila o další poplatky za soudní řízení a částku by musel stejně zaplatit. Protože nebyl zrovna movitý, musel žít několik měsíců na úplném životním minimu, většina jeho platu šla na splátky. Po této zkušenosti radí schovávat potvrzení za zaplacení čehokoliv i několik desítek let.

Exekuce – jak je to s financemi
Bohužel i u tohoto případu jsou hlavním důvodem takového drastického nárůstu dluhu odměny exekutorů a tzv. náklady exekuce (což můžeme s klidem nazvat duplicitní odměnou exekutora). I když se snad nikomu nechce žít na životním minimu kvůli tomu, aby živil exekutora, nakonec mu nic jiného nezbude. Zákonodárci ČR zatím přišli s některými omezeními, přesto mají exekutoři stále na vrh. Bohužel takových podobných případů jako je pan Novák je velmi mnoho a je jich stále čím dál tím více. Pokud jste se dostali do podobné situace, nezoufejte. Jak se bránit exekuci a co dělat v případě exekuce naleznete na www.exekuce-obrana.cz

Exekuce – jak to chodí? Adresa : http://www.exekuce-obrana.cz
Kategorie: Pení­ze, finance
Klíčová slova: exekuce, exekuce majetku, exekuce na plat, exekutor, exekutori, dluhy, problemy
Uloženo: 12.04.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde