OVB radí: Bouřka nám poškodila dům, ale

Velice ji zajímalo, jestli zvyšovala i hlasitost argumentů, takže dvojice si ani nevšimla, že venku se rozpoutala silná bouřka.

V hysterických scénách zanikalo hromobití a ani blesky nebyly natolik silné, aby si jich v ostrém světle nově instalovaného bodového osvětlení manželé všimli.

Výměnu názorů ukončil až blesk, který udeřil do střechy jejich domu. Nastala tma, výboj vyřadil elektrické rozvody z provozu. Oba se vrhli k oknu a s úžasem sledovali blesky křižující noční oblohu. Po ulici se valily proudy vody. Kanalizace, jindy pohlcující pramínky vody, teď obrátila funkci a jako ze zlověstných chrličů se z ní drala na povrch kalná vodní masa. Voda se rozlévala přes nevelkou předzahrádku až ke stěně domu.

Celou podívanou osvětloval požár střechy, jenž se mezitím začal rozhořívat. Síla třiceti tisíc ampérů hravě překonala i prudký déšť.

Náhle rozčísl oblohu další blesk a uhodil do sousedova oblíbeného stromu. Oba manžele zalila vlna štěstí, která se však stejně jako příbojová vlna stáhla vzápětí zpět. To když strom začal padat na jejich zrekonstruovanou garáž. Pod rozsochatou korunou ji pohřbil celou a s ní i auto zděděné po zesnulém otci.
Panika a uklidnění

„Sto hromů!“ vykřikl domácí pán a rozběhl se do sklepa. Uvědomil si totiž, že zapomněl zavřít větrací okénka, umístěná jen několik centimetrů nad terénem, a že voda uvnitř domu by mohla poškodit vzácnou rodinnou sbírku motýlů. Manželka se mezitím rozběhla ke svazku dokumentů s pojistnými smlouvami, aby zjistila rozsah sjednaného krytí a nastudovala si pojistné podmínky. Zjišťovala, že manžel není úplně neschopný, jak si vždy myslela – pojistku shledala dostatečnou. Stále ovšem zbýval nemalý prostor pro vzájemné výtky.
Co majitel zanedbal?

* Na domě nebyl instalovaný hromosvod, což by pojišťovna mohla považovat za porušení předpisů a krátit pojistné plnění.
* Nesjednal si pojištění proti záplavě a povodni. V okolí nejsou žádné vodní toky ani nádrže, proto považoval takové pojištění za zbytečné. Neuvědomil si, že se z něj mohou hradit i škody z přívalového deště.
* Dům nebyl pojištěn ani proti vichřici. Domníval se, že stavba je natolik masivní, že vichřice ji nepoškodí. Toto pojištění kryje i škody způsobené pádem stromu. Pojišťovna tedy nepřihlédne ke škodě na garáži.
* Pojistná částka byla sjednána na 250 000 korun. Za tolik byla nemovitost postavena před mnoha lety. Ovšem současná cena dosahuje miliony. Každá škodní událost se tedy manželům bude úměrně krátit.
* Místo toho, aby se manželka všemožně snažila omezit škodu, studovala pojistné smlouvy. To by si mohla pojišťovna vykládat jako porušení povinností pojištěného a mohla by krátit pojistné plnění.

Co majitel učinil správně?

* Již na jaře zkontroloval upevnění hromosvodu, protože si uvědomil, že v posledních letech se četnost a intenzita letních bouřek ve střední Evropě zvyšuje.
* Sjednal i pojištění nemovitosti proti požáru, v rámci něhož jsou kryty také škody způsobené přímým úderem blesku.
* Uzavřel také pojištění vedlejší stavby, takže pojištění se vztahovalo rovněž na garáž, a kdyby na to přišlo, tak také na altánek v zahradě za domem.
* Po zjištění, že voda se valí do sklepa, okamžitě uzavřel větrací otvory a začal stěhovat věci ze sklepa. Tím zabránil ještě většímu rozsahu pojistné události.
* Pomáhala mu i manželka – přece jen dva páry rukou zvládnou více. Ta si řekla, že na znění pojistné smlouvy se podívá hned, jen co si najde trochu času.

autor: BORIS NOVOTNÝ, OVB Allfinanz
OVB Allfinanz, a.s.

Generální partner soutěže, společnost OVB Allfinanz, a.s., je přední finančně poradenská společnost, působí na českém trhu od roku 1993 a je dceřinou společností německé OVB Holding AG. V současné době má v ČR téměř 960 tisíc klientů a spravuje více než 2 milióny smluv. Klientům je k dispozici celorepubliková síť kvalifikovaných poradců – pojišťovacích a investičních zprostředkovatelů. Mateřská společnost OVB Holding AG z německého Kolína nad Rýnem vznikla v roce 1970 na základě myšlenky poskytovat soukromým klientům obsažné, individuální a komplexní majetkové a finanční poradenství. V současné době působí prostřednictvím dceřiných firem v dalších 13 zemích Evropy.

Koncern OVB se sídlem holdingu v Kolíně nad Rýnem je jedním z předních evropských poskytovatelů finančních služeb. Od založení OVB Vermögensberatung AG v roce 1970 v Německu zaměřuje OVB svou obchodní činnost na zákaznicky orientované poradenství pro soukromé domácnosti v oblasti ochrany majetku, vybudování a rozvoje majetku, starobního zaopatření a získávání nemovitostí. OVB v současnosti poskytuje poradenství v Evropě zhruba 2,8 mil. zákazníků a spolupracuje s více než 100 renomovanými produktovými partnery. OVB je v současné době aktivní celkem ve 14 zemích, přičemž pro koncern pracuje kolem 4 600 finančních poradců na plný úvazek. V roce 2010 dosáhla OVB Holding AG, která je od července 2006 kótována na Frankfurtské burze cenných papírů (Prime Standard, ISIN DE0006286560) se svými dceřinými společnostmi celkových provizních příjmů ve výši 197,3 mil. Euro a rovněž EBIT ve výši 4,8 mil. Euro.
OVB radí: Bouřka nám poškodila dům, ale Adresa : http://ovballfinanz.org/
Kategorie: Pení­ze, finance
Klíčová slova: OVB,OVB Allfinanz, OVB Holding AG
Uloženo: 12.08.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde