Jak vybrat správnou hypotéku?

Ještě před několika lety, byla hypotéka neboli hypoteční úvěr výsadou spíše bohatší populace. Ostatní lidé si většinou nemohli dovolit platit mnohdy i několik desítek tisíc korun měsíčně. Jelikož postupem času došlo ke snižování úrokových sazeb a prodloužení doby půjčky, snížila se tím i měsíční splátka. Tento druh úvěru se tak stal mnohem přístupnějším pro širokou veřejnost. Nabídka bank a jejich úroková sazba je vyrovnaná, daleko větší rozdíly jsou v poskytovaných službách a programech.

Vybrat správný hypoteční úvěr znamená vybrat správnou hypoteční banku. Těchto poskytovatelů úvěrů je u nás celá řada, liší se pouze variantami svých produktů, úrokové sazby jsou až na vyjímky stejné. Co je dobré vědět před vstupem do hypoteční banky? Všechny úvěry jsou dány podle zákonem stanovených pravidel, které musí každá banka dodržovat. Cena nemovitosti je dána bankou, ta může upravit cenu stanovenou odhadcem dolů ale samozřejmě i nahoru. Dále je nutné vědět čím je možné ručit, jako zástava musí sloužit nemovitost. Může se jednat např. o právě pořízený, jiný či rozestavěný byt nebo dům zapsaný v katastru. Velice důležitou složkou v procesu realizace úvěru je žadatelův příjem, ten musí disponovat dostatečným trvalým přísunem financí.

Jak tedy vybrat ten správný hypoteční úvěr?
Pokud chceme mít opravdu jistotu správně zvolené hypoteční banky a jejího produktu musíme se zaměřit na určité parametry. Je důležité zvolit nízkou úrokovou sazbu, její fixaci a způsob stanovení na nové období. Možnosti a způsoby předčasného splácení nebo refinancování hypotéky. S profesionalitou a kvalitou poskytovaných služeb včetně poradenství také souvisí podíl dané banky na trhu. Silnější banka s větším podílem se může jevit jako spolehlivější. Při vyřizování je důležité vědět kolik stojí samotné zpracování úvěru, kdy a zda ho banka požaduje. Ohodnocení zástavy je stěžejní záležitostí, proto dbejte zvýšené opatrnosti nad tím, kdo vaši nemovitost oceňuje. Další dobrou radou je kombinace produktů. Pokud už hypotéku vyřizujeme je dobré se informovat jaké další služby, např. pojištění, daná úvěrová společnost nabízí. V neposlední řadě se informujte jak dlouho trvá žádost vyřídit a jaká je minimální možná částka, kterou lze půjčit.

Všechny tyto informace by si měl zájemce o úvěr ověřit u co možná nejvíce poskytovatelů. Výběrem špatné úrokové sazby či možnosti předčasného splácení se může pořízení nemovitosti značně prodražit. U takto vysokých půjček by se mohlo jednat o několikatisícové navýšení měsíční splátky.
Jak vybrat správnou hypotéku? Adresa : http://www.nahypoteky.cz/
Kategorie: Pení­ze, finance
Klíčová slova: hypoteční úvěr, banka, hypotéka, refinancování, předčasné splácení, úroková sazb
Uloženo: 25.07.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde