Hypotéky, hypoteční úvěry

Zkrácený a obecně známý název hypotéka vlastně znamená hypoteční úvěr. Jedná se o dlouhodobý účelový úvěr, který je zajištěný zástavním právem k nemovitosti. Využití hypotéka nachází především při koupi nemovitosti. V tomto smyslu se může jednat například o pořízení vlastního bydlení - bytu, rodinného domu nebo i pozemku. Dále můžeme hypotečním úvěrem řešit i financování stavby nemovitosti, její rekonstrukce, koupi podílu na nemovitosti a v neposlední řadě můžete hypotéku použít ke splacení starších úvěrů a půjček použitích pro stavbu nebo rekonstrukci nemovitosti. Podmínkou je vždy zástavní právo k nemovitosti, jakožto zajištění hypotečního úvěru.
Proč si vlastně brát hypotéku a proč si nebrat klasický úvěr? Odpověď je jednoduchá - málokdo má tolik prostředků, aby si mohl dovolit koupit nemovitost hned a v hotovosti a proto si musí peníze půjčit, jestliže chce například bydlet ve vlastním bytě nebo domě. Vzhledem k tomu, že úvěr je zajištěn zástavou nemovitosti, je úrok tohoto úvěru nižší než u většiny ostatních úvěrů, proto je k financování bydlení nejvýhodnější prostřednictvím hypotéky. Dále lze některé vybrané hypoteční úvěry použít i k jiným účelů než jen financování bydlení. Podmínkou je ovšem vždy zajištění nemovitostí. To ve svém důsledku znamená, že pokud byste řádně hypotéku nespláceli, můžete o tuto zastavenou nemovitost přijít. Další výhodou je poměrně velký výběr nejrůznějších hypotečních produktů. To je dáno také tím, že se hypotéky těší v České republice velké oblibě. Jedním z největších poskytovatelů hypotečních úvěrů je Hypoteční banka, a.s., kterou vlastní ČSOB.
Důležitou otázkou také je, jak si správně vybrat tu nejvhodnější hypotéku. Schválně nemluvíme o nejvýhodnější hypotéce, protože taková hypotéka neexistuje. Každý žadatel o hypotéku má své individuální požadavky. Někdo chce hypotéku rychle splatit, někdo chce minimálně přeplatit a někdo jiný muže chtít z prostředků hypotéky nakoupit například vybavení domácnosti. Vždy je výhodné své požadavky dobře rozmyslet, specifikovat a poradit se s hypotečním specialistou na možných způsobech řešení.
Hypotéky, hypoteční úvěry Adresa : http://www.nahypoteky.cz/
Kategorie: Pení­ze, finance
Klíčová slova: Hypotéka, hypoteční úvěr, financování bydlení, nemovitosti, rekonstrukce nemovit
Uloženo: 06.04.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde