OVB radí: Rušit stavební spoření?

Protože žila s dětmi sama, nebylo vždy dost peněz na pokrytí všech výdajů a ještě i na spoření. Počítala s tím, že bude spořit déle než jen těch povinných pět let.
Budoucnost dětí

OVB AllfinanzKe konci roku 2009 mělo každé z dětí na účtu asi osmdesát tisíc korun. Navíc si založila koncem roku 2008 stavební spoření i pro sebe, s cílovou částkou 150 tisíc korun, aby měla nějakou rezervu na nečekané opravy bytu nebo třeba na novou kuchyň.
Vroce 2010 děti dosáhly věku 17 a 19 let. Starší z nich pokračuje ve studiu na vysoké škole. Prarodiče darovali každému dítěti sto tisíc korun.
Dana Krabičková je hned uložila na stavební spoření a spočítala si, že částka postačí na dalších pět let pro získání státní podpory ve výši 4500 korun.
Dětem tedy přibude na účtu během pěti let dalších 22 500 korun státní podpory a k tomu dvouprocentní úrok, což je asi 18 tisíc korun Za pět let už budou děti samostatné a 220 tisíc korun se jim bude určitě hodit.
Šťastná máma byla spokojena, že spoření dětí je vyřešeno a může tedy vytvářet nějakou další rezervu pro nenadálé výdaje.
Důvěra je pryč

Navlastní smlouvě stavebního spoření si proto zvýšila příkaz na 3500 korun měsíčně. Jenže nyní slyší o změnách, které navrhuje vláda. Podpora bude poloviční. Navíc má být zdaněn i úrok z naspořené částky. Pocit uspokojení je pryč. Má vůbec cenu využívat stavební spoření, když teď stát hodlá dohodnuté smluvní podmínky jednostranně porušit?
Špatná varianta

* Zrušit stavební spoření kvůli snížení státní podpory není vhodné, protože i tak bude pravděpodobně zajímavější než spořicí účty.
* Kdyby zrušila i vlastní stavební spoření, v rámci kterého spoří teprve dva roky, přišla by také o dosud připsanou státní podporu. Nevrací se ani zaplacený vstupní poplatek.
* Stavební spoření není ideální pro ukládání rezervy na nenadálé výdaje. Při předčasném zrušení občan nejenže ztrácí nárok na státní podporu, ale peníze nelze ani vybírat částečně. Navíc vyplacení naspořené částky většinou podléhá tříměsíční výpovědní lhůtě.
* Rušit stavební spoření dětí je předčasné, protože plánované změny stavebního spoření zatím neplatí a není ani zcela jasné, jak se všechno změní. Zrušením smlouvy by zanikl také nárok na výhodný úvěr.
* Není to vhodné ani vzhledem k věku dětí, protože lze očekávat, že peníze budou již brzy potřebovat.

Správná varianta

* Dana Krabičková si z hlediska zhodnocení i jistoty zvolila mimořádně výhodný produkt.
* Dobře také udělala, že spořila stále na původní smlouvu a nezrušila ji po pěti letech. Státní podpora na nové spoření by se jí totiž podle zákona snížila z 20 procent na 15. Navíc by platila poplatek za založení nové smlouvy a musela by zase dodržet minimální lhůtu spoření.
* Správná byla i její úvaha o zhodnocení mimořádného vkladu 100 tisíc korun, která vycházela z platných podmínek stavebního spoření.
* Pokud stavební spoření dětem ponechá, má možnost získat výhodný úvěr na financování bydlení.
* Pravidelně odkládanou částku 3500 korun by si však měla rozdělit. Část dávat na stavební spoření a část spořit jinde.

HANA FOJTOVÁ, konzultantka společnosti OVB Allfinanz.
OVB radí: Rušit stavební spoření? Adresa : http://pridej-clanek.cz/finance/ovb-radi-rusit-stavebni-sporeni-nespechejte-s-tim/
Kategorie: Pení­ze, finance
Klíčová slova: OVB Allfinanz, OVB, OVB radí, stavební spoření
Uloženo: 20.01.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde