Jak hledat práci

Co je důležité


Oprostěte se od překážek - zbavte se omezení osobních (nedostatek motivace, apatie, lenost) i rodinných (povinnost následovat rodinnou tradici, očekávání rodiny týkající se finančního nebo společenského ohodnocení profese).

Buďte k sobě co nejupřímnější - práce vás může lákat třeba jen proto, že je dobře placená, takže si vsugerujete, že pro ni máte dostatečnou kvalifikaci, ač tomu tak ve skutečnosti není.

Plánujte kariéru i při zaměstnání - až budete chtít nebo muset měnit práci, budete lépe připraveni a ušetříte si čas a nervy.

Můžete postupovat i jinak - namísto pracovní pozice, kterou chcete získat, přemýšlejte o firmě, pro kterou byste chtěli pracovat. Vytvořte si seznam takových firem a oslovte je.



Způsobů, jak najít nové zaměstnání je celá řada. Pomineme-li pracovní poměr ve své rodinné firmě nebo zprostředkování práce kamarádem, kterého jsme se zeptali, zůstává 5 hlavních způsobů.

Úřady práce

Nezaměstnaným občanům ČR (a cizincům, kteří mají stejné postavení jako občané) mohou zprostředkovat zaměstnání buď agentury práce nebo úřady práce ČR (viz související odkaz), v jejichž místní působnosti mají tyto osoby trvalý pobyt (nebo hlášený pobyt).
Informace o volných pracovních místech a poradenské služby poskytuje jakýkoli úřad práce. Zprostředkování zaměstnání úřady práce je bezplatné.
Evidence uchazečů o zaměstnání:

Internet

Personální portály jsou místem, kde naleznete pracovní nabídky personálních agentur i přímých zaměstnavatelů. Výhody hledání práce na internetu jsou jasné: 24 hodinová dostupnost, stálá aktualizace nabídek, nabídka je aktivní delší časové období, rychlost a samozřejmě velmi nízká cena v poměru k množství získaných informací. Na českém internetu působí celá řada personálních portálů, z kterých si vyberete. Pokud neznáte přímou www adresu, využijte internetový vyhledávač s vhodným klíčovým slovem, např. práce, volná místa apod.

Tisk

Tisková inzerce byla ještě donedávna jediným způsobem, jak oslovit uchazeče o práci masově. Koupě deníku s profesní přílohou, inzertních novin, regionálního periodika či odborného časopisu s cílenou inzercí je stále velmi populární a tradiční způsob, jak hledat práci. Společnosti, které inzerují v tisku oslovují samozřejmě tu cílovou skupinu, která je čtenářem daného tisku. Proto je dobré sledovat inzerci delší dobu a nakupovat různé tituly. Inzerát je aktuální pouze v den výtisku a tak jsou možnosti omezené.

Personální agentury

Agentury a jiné konzultační firmy jsou místem, kde se soustředí velké množství pracovních nabídek. Zvolte si vhodnou strategii a zaměřte se na max. 5 agentur, o kterých víte, že nabízejí práci v oboru, v kterém chcete pracovat. Rozdíly mezi jednotlivými personálními agenturami jsou především v množství a kvalitě nabídek, v rychlosti řešení vašeho problému a v kvalitě komunikace s vámi. Většinou je potřeba mít kvalitní CV a reference a být aktivní. Je nutno počítat s absolvováním min. jednoho kola pohovorů v agentuře předtím, než se dostanete na pohovor k přímému zaměstnavateli.

Zaměstnavatelé

Dalším způsobem, jak najít nové zaměstnání je oslovovat potencionální zaměstnavatele na přímo. Tzn., vybrat si společnosti, pro které byste rádi pracovali, z jejich webových stránek zjistit informace o náboru nových zaměstnanců, poslat CV s kvalitním průvodním dopisem či přímo telefonovat. Pokud budete vytrvalí, je šance, že uspějete. Nevýhodou zůstává omezené množství volných pracovních pozic ve vašich "vytoužených" firmách.
Jak hledat práci Adresa : http://potrebujupraci.cz/
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: business,podnikání,smlouva,zákon,úřad,obchod,pojištění,daně,právo,zákony,zákoník
Uloženo: 30.06.2009
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde