Konec klasických žárovek je tady!

Klasická žárovka

Opravdu úžasný a revoluční vynález. Alespoň na svůj čas - 1879, kdy jí vynalezl Thomas Alva Edison. V domácnostech je stále nejvíce využívaným světelným zdrojem ( z 95%). Je to udivující, protože se jedná o téměř 130 let starou technologii! Edison provedl přes 6000 pokusů něž oběvil materiál, který by se téměř okamžitě nevypařil.

Hlavní nevýhodou klasických žároek je velká spotřeba elektrické energie. Klasickou žárovku o příkonu 60W můžeme dnes nahradit úspornou zářivkou o příkonu 15W nebo ještě lépe LED osvětlením o příkonu např. 3,5W! Úspory jsou potom jednoznačné a blíží se ke stovkám korun za rok.

LED žárovky


Jejich velkou výhodou oproti předchozím zdrojům světla je dlouhá životnost a malá spotřeba. Nepotřebují žádný vodič, který se zahřívá (klasické žárovky), ani plyny jako u úsporných žárovek. Funguje na principu malého přechodu mezi dvěmi materiály, kterými prochází elektrický proud. Prochází-li tímto přechodem proud vyzařuje přechod světlo s úzkým spektrem. V závyslosti na různých typech materiálu můžeme zajistit různé barvy světla. Tento způsob je opravdu vynikající! Nedochází k žádnému mechanickému ani přílišnému tepelnému opotřebování materiálu. Životnost tak může být podstatně větší. Nevýhodou oproti předchozím světelným zdrojům je stále dosti velká cena. Ovšem s ohledem na životnost a úsporu elektrické energie je LED osvětlení bezkonkurenční! Tento druh osvětlení má velké výhledy do budoucna. Postupně se začíná upouštět od klasických žárovek a jsou čím dál častěji nahrazovány LED diodami.

Konec klasických žárovek



V dubnu 2007 kanadská vláda oznámila, že do roku 2012 hodlá zakázat klasické žárovky a tím přispět k obrovskému snížení emisí oxidu uhličitého. Průkopnický krok pak v tomto směru učinila Austrálie když v květnu 2007 schválila zákaz prodeje žárovek, který vstoupil v platnost v roce 2009.

V Evropské unii se takový zákaz připravuje pro rok 2012 - v prosinci 2008 se na tom shodli národní experti Evropské komise. Podle návrhu by měl být od září 2009 zakázán prodej čirých žárovek o příkonu vyšším než 80 W a také veškerých žárovek s neprůhlednou (bílou, mléčnou) baňkou. Zákaz vstoupí v platnost, pokud ho Evropský parlament do 15.3.2009 neodmítne - o odmítnutí bylo 17.2.2009 hlasováno ve Výboru pro životní prostředí a nebylo výborem schváleno (14 hlasů pro, 44 proti). Návrh se týká pouze všesměrových žárovek pro běžné použití; na žárovky směrové (reflektorové apod.) se má vztahovat samostatná směrnice, žárovky pro speciální účely zatím zakázány nebudou.
Konec klasických žárovek je tady! Adresa : http://www.usporne-led-zarovky.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: led, žárovka, led pásek, úspora, energie, světlo, osvětlení, svítidla, diody
Uloženo: 08.04.2009
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde