Káva- informační web

Káva
Podle statistik každý Čech vypije 1 až dva šálky kávy denně. Jedná se o tmavě zbarvený, hořký a mírně nakyslí vařený nápoj připravený z pražených a mletých kávových zrn semen vybraných druhů kávovníků. Tento teplý nápoj má u lidí stimulující účinek především kvůli kofeinu, který kávová zrna obsahují.
Podle vědců z Harvardu pití kávy také nižší pravděpodobnost výskytu dvou typů cukrovky, žlučníkových kamenů, rakoviny tlustého střeva a dokonce i Parkinsonovy choroby.
Pojďme si o tomto nápoji, bez kterého si dnes svůj život již neumíme představit, říct pár zajímavostí.

Historie kávy
Nejstarší důvěryhodný důkaz o pití kávy pochází z 15. Století z Jemenu v Jižní Arábii v poznámkách Ahmeda al-Ghaffara, kam byla káva dovážena obchodníky z východní Afriky. Kde obchodníci vytušili finanční příležitost a začali sami kávovníky pěstovat a vydali přísný zákaz na vývoz nepražených zrn ze země, aby nemohlo dojít k vypěstování keřů kávovníku mimo Arábii. První písemné doklady o pašování kávy z Jemenu do Indie pašerákem Sufim Babou Budanem pochází z roku 1670.
Počátkem 17. století se povedla krádež kávových keřů holandským námořníkům, kteří se rozhodli kávovníky pěstovat ve svých zámořských koloniích. Následně začali na Ceylonu a v Indii kultivovat první keře kávovníků.
Arabský poloostrov si samozřejmě své keře chránil, ale Evropa měla velký zájem o tuto komoditu a tak nakonec různými lstmi a krádežemi se kávovníky rozšířili po celém světě.
O možnost pití kávy v Evropě se asi nejvíce zasadili Angličané a Španělé, kteří zavedli pěstování kávy ve svých koloniích.
Káva- informační web Adresa : http://kava.nolimit.cz/
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: káva, espresso, capuccinno, kávová konvice, kávovar, prodej praha
Uloženo: 30.08.2018
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde