Není sukně jako sukně. Vždy by ale měla

Sukně patří do ženského šatníku snad od nepaměti. Parádu v nich dělaly již Kréťanky v 16. století před naším letopočtem. A ani dnes si bez nich téměř žádná z nás nedovede svůj šatník představit.

Pohádky tisíce a jedné sukně

„Geniálnost sukně spočívá nejen v její jednoduchosti, ale i variabilitě střihu, délky, zdobení i použitého materiálu,“ říká módní návrhářka Ilona Donátová z poděbradského ateliéru Donát.
Všechny ženy určitě znají rozdělení na „áčkové“, „rovné“nebo „kolové“ sukně. Pouzdrové sukně se směrem dolů zužují a velmi zvýrazňují siluetu postavy. Balonové sukně jsou zase nabírané v dolním okraji, což vytváří jejich nezaměnitelný balonový vzhled. Podle úprav a zdobení látky mluvíme osukních řasených, nabíraných nebo plisovaných.
Délka sukně je také rozmanitá. Od opravdu dlouhých sukní, které zakrývají celou nohu nebo je dokonce „taháte“ po zemi přes sukně nad kotníky, po i nad kolena až k minisukním téměř se délkou blížícím spodnímu prádlu.

Aby sukně slušela

Ne každé postavě však sluší každý typ sukně a jako vždy i zde se vyplatí používat vlastní soudnost i rady odborníků. Klasické střihy jako áčkové a pouzdrové sukně se nebudou hodit pro ženy, které mají objemnější pas i nohy, tzv. typy jablko a hruška. Tyto střihy totiž přitahují pozornost k pasu a celkově se hodí jen pro postavy s klasickými ženskými tvary.
K výběru sukně Ilona Donátová říká: „Nemám moc ráda striktní pravidla, co kterému typu postavy sluší, a co ne. Když se ale na sebe podíváme, tak bychom měli objektivně zhodnotit, zda máme krátké nebo dlouhé, štíhlé, silnější anebo vysportované nohy. Pokud objektivní nejsme, pak by měl na řadu přijít nezaujatýporadce. Ať už tuto úlohu splní ochotná asistentka v obchodě nebo vaše dobrá kamarádka.“
Na místě taky je, zamyslet se nad tím, zdali nepotřebujeme něco skrýt, ať už je to jizva na lýtku nebo třeba výraznější mateřské znaménko. Když máme velké kotníky, zvolíme raději opravdu dlouhou sukni. Jste spíše menší, máte tlustší lýtka? Pak se zase raději vyhněte sukni do půli lýtek. Taková sukně opticky zmenšuje a objem lýtek se ještě zvětší. Zde se bude naopak hodit sukně nad kolena či těsně nad.

Sukně jako výraz osobnosti

O vhodnosti oděvu vzhledem kespolečenské situaci asi není nutné mluvit. Tam bychom měly dbát pravidel bontonu. Ale sukně by také měla hlavně vyjadřovat a respektovatživotní styl a osobnost své nositelky. Úzké sukně nebudou to pravé ořechové pro někoho, kdo je celý den v poklusu a má dlouhý krok. A nutit ženu s krásnýma nohama do úzké sukně, i když se v ní sama necítí dobře, je taky zbytečné.
„V našem ateliérunavrhujeme a šijeme sukně přímo na míru postavě i osobnosti budoucíchmajitelek. Můžeme tak zohlednit i specifická přání a požadavky. Dáváme přednost přírodním materiálům, zajímavým střihům i kombinaci netradičních barev a technik. Taková sukně pak ženě nejen sluší, je zajímává sama o sobě, ale také se pohodlně nosí,“ uzavírá Ilona Donátová.

Firemní ateliéry Donát

Praha
Pasáž U Nováků
Vodičkova 28
Praha 1Poděbrady
Jiřího nám. 14Pardubice
17. listopadu 1Bratislava
Rajská 10

Partnerské obchody

Naše partnerské obchody najdete v Mladé Boleslavi, Kladně, Sedlčanech, Náchodě, Valašském Meziříčí, Olomouci či Hodoníně.

Více na www.atelierdonat.cz



Není sukně jako sukně. Vždy by ale měla Adresa : http://www.atelierdonat.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: ateliér Donát, ateliér, móda, kolekce, sukně
Uloženo: 23.07.2014
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde