eVinice CZ

Víno přímo od vinaře z moravských vinic, růžové, bílé, červené víno, sekty, degustace vína, návštěva vinného sklepa. Vinotéka se specializací na moravská vína.
Vinařská oblast Morava má rozlohu cca 17 450 hektarů a rozkládá se zejména v kraji Jihomoravském a částečně v kraji Zlínském mezi 48° 40´severní šířky v jižním cípu Moravy a mezi 49° 20´ v okolí Brna. Moravská vinařská oblast zahrnuje cca 96 % vinic v České republice. Roční průměrná teplota v této oblasti je 9,42 °C, průměr ročních srážek je 510 mm, roční délka slunečního svitu je 2 244 hodin.

Ve vinařské oblasti Morava se vyprodukuje cca 80 % ročníků s dobrou, výbornou a vynikající jakostí vína a pouze 20 % ročníků přináší jakost horší. Vegetační období je kratší než v západní Evropě, léto však poskytuje vyšší tepelnou intenzitu pro pěstování i vinných odrůd s pozdním vyzráváním hroznu pro zpracování vysoce jakostních vín. Zrání vinné révy probíhá v této oblasti pomaleji, což dává některým odrůdám specifické aroma. Vinařská oblast Morava má výborné předpoklady pro tvorbu bílých vín se specifickou vůní a kořenitostí s obsahem plné kyselinky. Moravská červená vína mají ovocitý charakter se zemitou pravostí.

Na jižní Moravě se vyskytují i vesničky vinných sklepů bez trvale žijících obyvatel.
Znojemská podoblast

Znojemská vinařská podoblast se rozkládá na 3530 ha vinic, zahrnuje 91 vinařských obcí a zaujímá 19,2 % z vinic ČR.
Podoblast je vyhlášena pěstováním bílých, aromatických vín. Chladnější klima v dešťovém stínu Českomoravské vysočiny a kamenitá půda daly vzniknout velmi zajímavým odrůdám jako Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Muškát moravský, Rulandské šedé a Sauvignon. Z červených vín je pak nejrozšířenější Svatovavřinecké a Frankovka, které se pěstují v okolí Dolních Kounic.
Vinařské obce Znojemské podoblasti

Bantice, Bohutice, Borotice, Božice, Branišovice, Bratčice, Břežany, Citonice, Damnice, Dobelice, Dobšice, Dolenice, Dolní Kounice, Dyjákovice, Dyjákovičky, Dyje, Džbánice, Havraníky, Hevlín, Hnanice, Hodonice, Horní Dunajovice, Hostěradice, Hrabětice, Hrádek, Hrušovany nad Jevišovkou, Chvalovice, Ivančice, Jaroslavice, Jezeřany-Maršovice, Jiřice u Miroslavi, Kojetice, Krhovice, Křídlůvky, Kubšice, Kuchařovice, Kyjovice, Lechovice, Litobratřice, Mackovice, Medlov, Mělčany, Miroslav, Miroslavské Knínice, Moravské Bránice, Moravský Krumlov, Němčičky (okr. Brno-venkov), Nové Bránice, Nový Šaldorf-Sedlešovice, Olbramovice, Oleksovice, Ořechov (okr. Brno-venkov), Petrovice, Podmolí, Práče, Pravice, Pravlov, Prosiměřice, Rybníky, Silůvky, Skalice, Slup, Stošíkovice na Louce, Strachotice, Suchohrdly, Suchohrdly u Miroslavi, Syrovice, Šanov, Šatov, Šumice, Tasovice, Těšetice, Trboušany, Trnové Pole, Troskotovice, Trstěnice, Tvořihráz, Únanov, Valtrovice, Vedrovice, Velký Karlov, Vémyslice, Višňové, Vítonice, Vrbovec, Výrovice, Znojmo, Želetice, Žerotice.
Mikulovská podoblast

Mikulovská vinařská podoblast se rozkládá na 4737 ha vinic, zahrnuje 30 vinařských obcí a zaujímá 25,3 % z vinic ČR.
Jde o největší a nejteplejší vinařskou podoblast pod bělostnými svahy Pálavy. Na jejích prohřátých svazích jsou rozšířeny vápenité jíly, písky i mohutné sprašové návěje, což dává především bílým vínům nezaměnitelnou chuť a aroma. Mimořádně se zde daří bílým odrůdám jako Sauvignon, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Miller Thurgau, Rulandské šedé i bílé, Veltlínské zelené, Chardonnay a místní odrůdy Pálava, Aurelius nebo Neronet. Z červených vín se v oblasti pěstuje zejména Svatovavřinecké, Rulandské modré, Frankovka a Cabernet Sauvignon.
Vinařské obce Mikulovské podoblasti

Bavory, Brod nad Dyjí, Březí, Bulhary, Dobré Pole, Dolní Dunajovice, Dolní Věstonice, Drnholec, Hlohovec, Horní Věstonice, Ivaň, Jevišovka, Klentnice, Lednice, Mikulov, Milovice, Novosedly, Nový Přerov, Pasohlávky, Pavlov, Perná, Pohořelice, Popice, Pouzdřany, Přibice, Sedlec, Strachotín, Valtice, Vlasatice, Vranovice.
Velkopavlovická podoblast

Velkopavlovická vinařská podoblast se rozkládá na 5143 ha vinic, zahrnuje 75 vinařských obcí a zaujímá 27,5 % z vinic ČR. Velkopavlovická podoblast se nachází na území Jihomoravského kraje a zahrnuje v sobě 5 okresů - Brno-venkov, Vyškov, Břeclav, Hodonín a Brno-město. Mírné svahy Hustopečské pahorkatiny se vlní za největší vinařskou obcí ČR Velké Bílovice a pozvolna klesají k Brnu. Svahy v severní oblasti z vápenitých jílů, slíny i pískovce dávají bílým vínům z této oblasti dostatek minerality, ovocného tónu s výraznou svěží vůní a vysokým obsahem kyselin. Nejrozšířenější odrůdy jsou Veltlínské zelené, Tramín, Neuburské. Díky příznivému podnebí s teplými fénickými větry a půdě z vysokým obsahem hořčíku se zde rodí velmi dobré odrůdy červeného vína, jako Frankovka, Modrý Portugal, Zweigeltrebe.
Vinařské obce Velkopavlovické podoblasti

Blučina, Boleradice, Borkovany, Bořetice, Bošovice, Brno-Bystrc, Brno-Chrlice, Brno-Medlánky, Brno-Obřany-Maloměřice, Brno-Tuřany, Brno-Vinohrady, Brumovice, Bučovice, Čejkovice, Diváky, Heršpice, Hodějice, Horní Bojanovice, Hostěrádky-Rešov, Hrušovany u Brna, Hustopeče, Kašnice, Klobouky u Brna, Kobeřice, Kobylí, Krumvíř, Křepice, Kurdějov, Ledce, Lovčičky, Měnín, Milešovice, Modřice, Moravany, Moravský Žižkov, Morkůvky, Moutnice, Němčičky (okr. Břeclav), Nikolčice, Nížkovice, Nosislav, Otnice, Podivín, Přísnonice, Přítluky, Rakvice, Rašovice, Sivice, Slavkov u Brna, Sobotovice, Sokolnice, Starovice, Starovičky, Šakvice, Šaratice, Šitbořice, Telnice, Těšany, Tvarožná, Uherčice, Újezd u Brna, Unkovice, Vážany nad Litavou, Velké Bílovice, Velké Hostěrádky, Velké Němčice, Velké Pavlovice, Viničné Šumice, Vrbice, Zaječí, Zbýšov, Žabčice, Žatčany, Želešice, Židlochovice.

eVinice CZ Adresa : http://www.evinice.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: víno, vína, červené víno, bílé víno, růžové víno, vinotéka, vinice, vinařství, v
Uloženo: 13.05.2013
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: 5
Hodnocení webu: 5

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde