Zahradní jezírko na jaře

Pomalu ale jistě se začíná jaro. Tak jako se i příroda probouzí se zimního spánku, tak i naše zahradní jezírko. Abychom mohli zasahovat do jezírka, měla by voda v jezírku dosahovat trvale nad 8-10°C. Kdybychom zasáhli dřív, probudili bychom ryby ze zimního spánku a mohli bychom jim uškodit, a byly by snadnou kořistí pro viry a choroby. Například KOI kaprům se v zimním období zpomalí metabolismus, a srdce mu bije 1 – 2x za minutu.
Ještě předtím než spustíme filtraci pro jezírko, je potřeba odstranit usazené listí a jiné nečistoty, které jsou v jezírku usazené na dně. Vyčistíme taky filtr a filtrační média v něm. Zkontrolujeme UV lampu, zda není potřeba vyměnit zářivku za novu. Měla by se vyměnit každou druhou sezónu. Zapojíme UV lampu a čerpadlo do elektřiny a filtr začne běžet naplno.
Ještě, než přidáme do našeho zahradního jezírka nitrifikační bakterie, je velmi důležité zkontrolovat hodnoty vody. Testem zkontrolujeme hodnoty PH případně tvrdost. Je dobré se ujistit, zda máme hodnoty v jezírku v normě. Je také vhodné vyměnit 5-10% vody. Na jaře se objevuju i dlouhé řasy, proti kterým je spousta přípravků. Volíme prostředky, které působí i preventivně, bývají sice dražší, ale účinek je dlouhodobý. Řasa se po odumření odstraní z vody bud mechanickým předfiltrem, nebo mechanicky podběrákem na nečistoty. Proti zelenému zákalu slouží UV lampa.
Jakmile máme v zahradním jezírku vodu a filtr připravený, přidáme nitrifikační bakterie. tekuté baktérie se rozrůstají na filtračních mediích rychleji. Baktérie v prášku se asi na hodinku dají do vody v umělohmotném kbelíku, kde se aktivují a až pak je vylijí do filtrace, nebo do jezírka. Po přiání baktérií se musí vypnut UV lampa na 3-4 dni, než se baktérie usadí a rozmnoží. Doporučujeme do jezírka baktérie přidávat i během sezóny, při výměně vody z jezírka.
Nikdy neměníme vodu v jezírku po čas roku celou! Vždy maximálně 1/3. Pro dezinfekce vody, pokud máme v jezírku ryby přidáváme sůl přidává se 2 až 3 kg na kubík.Rybám sůl prospěje, a pomáhá jim k tvorbě ochranného slizu po těle.
Když nám ryby, konkrétně KOI kapři, značnou přijímat potravu, je ideálny krmit ryby krmivem určeným na jaro. Je lehko stravitelné pro ryby a po zimě jim nezatěžuje organizmus. Toto krmivo má vyšší obsah tuku, který je dobrý rybám na jar přidat. Rychlé zvyšováni teploty je pro ryby stresující, a proto je dobré přidávat do krmiva vitamíny s vysokým obsahem C vitamínu, který je důležitý pro obnovení imunity po zimě. Na jaře se rybám ještě nechce plavat až na hladinu, proto může použít krmivo potápějící. Při zahájení krmení je potřeba v jezírku sledovat znova hodnotu vody, jako je PH, amoniak a dusíkaté látky.

Zahradní jezírko na jaře Adresa : http://www.jezirka-brno.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: jezírka
Uloženo: 23.03.2013
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde