Pečujeme o svoji vodní zahradu

Pokud nám to okolnosti dovolí, je lépe, když budou zahradní jezírka větší, hloubka by měla dosahovat minimálně 80-90cm. V létě předejdete přehřátí jezírka a tím přemnožení řas a sinic. Zabránění jejich přemnožení vám také napomohou rostliny, které je využívají ve svůj prospěch a tím zabraňují jejich množení. Navíc rostliny bezprostřední okolí jezírko zkrášlují a pokud jde o jezírko koupací, přispívají k vašemu soukromí.

Na podzim je vhodné jezírko ochránit před padajícím listím speciální fólií, která je prodyšná a zachytí spadané listí a jeho následnému tlení ve vodě. V létě a na podzim budeme většinou bojovat s řasy v zahradním jezírku, zvláště pokud jsme neinvestovali do kvalitní filtrace jezírka. Je nutno zmínit, že řasy patří k přirozenému potravnímu řetězci v jezírku. Drobní živočichové se řasami živí, mimo to řasy přispívají k zásobování vody v jezírku kyslíkem. Zasáhnout proti řasám je nutné až v případě jejich přemnoží, v době, kdy začínají omezovat ostatní rostliny či případně ryby v jezírku. Nejprve se zaměřte na odstranění příčiny množení řas, což je vždy nadbytek živin v jezírku způsobeným nadbytečným zarybněním, spadanými listím, rostlinám, nebo také přílišným slunečným svitem a pak následně na odstranění již vytvořených řas v jezírku (biochemickými prostředky.

Částečnou ochranou proti promrzání jezírka je osázení břehů vhodnou vegetací. Většina ryb snese dobře přezimování. Při poklesu teploty pod 8 °C přestanou ryby i KOI přijímat potravu a zimu přečkají v takřka nepohyblivém spícím stavu. Dbáme ovšem na to, aby voda v jezírku úplně nezamrzla. Pomoci nám k tomu můžou různé plováky, nebo stačí dřevěná polena či polystyren. V případě že jezírko zamrzne, raději do ledu vytvoříme díru pomocí vařící vody. Led raději nevysekáváme, abychom nevyrušili přezimující ryby ze zimního spánku, ty by toto umělé probuzení nemusely přežít.
Na jaře věnujeme dostatek času kontrole jezírka, co zima napáchala. Zaměříme pozornost zejména na celou technologii jezírka. Vyčistíme a uvedeme do provozu. Seřízneme odumřelé rostliny,


Pečujeme o svoji vodní zahradu Adresa : http://www.jezirka-brno.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: zahradní jezírka
Uloženo: 15.01.2013
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde