Malá zahradní jezírka

Zahradní jezírka jsou stále oblíbenější variantou koupání v soukromí a můžete je postavit takřka na každé zahradě. Pokud máte větší zahradu, můžete jezírko, plánovat velkoryseji. V případě, že vám to prostor na zahradě neumožňuje, neznamená to, že byste se museli jezírka vzdát úplně. Na trhu dnes existují hotové nádrže v mnoha velikostech, které jsou vhodné právě pro menší zahrady. Takováto hotová jezírka jsou vyrobena z polyetylenu a většinou se zpevňují skleným vláknem a díky tomu nedochází k deformacím. Jsou ovšem dost těžká a při manipulaci s nimi je potřeba více lidí. Nevýhodou těchto malých jezírek je jejich malá hloubka, takže nejsou moc vhodné k chovu ryb a jejich přezimování. V takto malém jezírku se může během horkých letních dnů voda přehřívat, čímž dochází k úbytku kyslíku a to rybám moc nesvědčí. Navíc tato malá jezírka většinou nemají potřebnou hloubku, tedy min.1,5m na přezimování ryb. Pokud tedy ovšem nemáte nějaké „náhradní“ jezírko v domě, kde mohou ryby přečkat zimu.
Použít již hotovou nádrž, je nejrychlejší způsob, jak si na zahradě vybudovat jezírko. Nabídka tvarů hotových jezírek je nepřeberná. Jak již je popsáno výše, jsou velmi pevná, tudíž u nich nedochází k prorůstání kořenů od sousedící vegetace, jsou odolná vůči UV záření a prokousnutí hraboši. Abyste v takovém zahradním jezírku byli schopni zachovat biologickou rovnováhu, měla by vodní plocha zaujímat plochu kolem 5m2. U hotových zahradních jezírek dbejte na to, aby měla již vytvořené alespoň dvě, tzv. zóny. Zónu bahenní a zónu mělké vody. Jezírko tak osázíte rostlinami určenými právě do té které zóny a bude vypadat přirozeněji. Nejvíce rostlin je právě určeno do bahenní zóny. Díky rostlinám, které budou prostřednictvím svých kořenů přijímat živiny z vody, budou jezírko pomáhat udržovat čisté. Filtrace a čerpadlo do jezírka budou ovšem nutné. Velmi přesně musíte pracovat při zapouštění jezírka do země. Ze všeho nejdříve si hotové jezírko postavte na místo a na zemi obkreslete jeho obrys, včetně zón. Vždy přidejte asi 10 cm navíc kvůli pracovní manipulaci.
Vyhloubenou jámu důkladně zbavte všech kamenů, kořenů a důkladně dno a stěny uhlaďte. Na dno jámy jako podloží nasypte vrstvu písku, popřípadě ho můžete i vyložit folií. Zkontrolujte pomocí vodováhy, zda je dno v rovině a podle potřeby upravte. Nyní můžete přistoupit k uložení jezírka do připravené jámy. Opět zkontrolujte, zda je hotové jezírko sedí opravdu na všech místech vodorovně. V tuto chvíli můžete ještě pořád do celého procesu budování jezírka zasahovat. Takže v případě, že na některých místech hotové jezírko nesedí, vyjměte jej a místa, kde nesedí vysypte pískem. Dejte také pozor, aby okraje jezírka byly v rovině s okolní zeminou a nevyčnívaly. Nevypadalo by to esteticky dobře. Pokud již je všechno tak, jak má být, jezírko je vodorovně uloženo v jámě, začněte pomalu mezery po stranách nádrže zasypávat pískem. Můžete použít i zeminu, která se vám nakupila při vyhlubování jámy. Ovšem musíte dát pozor na kamínky, nejlépe je ji prosít. Poté napusťe jezírko asi do 1/3 vodou, to z toho důvodu, aby byla nádrž stabilnější a nezvedala se. Písek, kterým obsypáváte jezírko průběžně vlhčete vodou a důkladně upěchujte. Průběžně kontrolujte, zda je nádrž stále ve vodorovné poloze.
Potom už jen zbývá doplnit vodu do nádrže, vhodně osázet okolí a máte zahradní jezírko hotové. Teď je ten správný čas posedět a relaxovat v blízkosti jezírka a pozorovat, kteří živočichové se v jeho blízkosti začnou usazovat a vy budete mít na své zahradě a u jezírka nové obyvatele.

Malá zahradní jezírka Adresa : http://www.jezirka-brno.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: jezírka
Uloženo: 04.01.2013
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde