Noční vidění

Podle kvality elektro-optického měniče rozdělujeme noční vidění do tzv. generací. Rozlišuje generace I-IV. Noční vidění I.generace jsou nejrozšířenější a cenově dostupné. Nevýhodou přístrojů této generace je, že okraje pozorovaného objektu jsou roztřepené, nebo zkreslené, zřetelně se zobrazuje pouze střed pozorovaného objektu. Tato generace je již pomalu na ústupu a do popředí se dostávají přístroje II. a III. generace. Noční vidění II. generace má navíc zabudovaný mikrokanálkový zesilovač, díky němu je zesílený jas a tudíž i větší komfort pozorovaného obrazu. Přístroje II.generace jsou v současné době ve výbavě vojenských jednotek a armád a patří do profesionální kategorie nočního vidění. Stejně tak přístroje III. generace jsou využívány armádou. Pozorovaný obraz u přístrojů této kategorie je s dobrými detaily a dobrým kontrastem, má vyšší rozlišovací schopnost a mohou se využít i při minimálním osvětlení. Přístroje této generace se používají od 90 let minulého století doposud. V přístrojích nočního vidění IV. generace se proti předchozí generaci využívají nové typy fotokatod. Což přináší větší rozlišovací schopnosti a vyšší citlivost.
Noční vidění je optický přístroj podobný dalekohledu. Stejně jako ten, si noční vidění můžete pořídit jako monokulár, nebo binokulár. Noční vidění pracuje se zbytkovým světlem, které zesiluje a vy tak můžete zesílený obraz nazelenalé barvy vidět v okuláru. Zbytkovým světlem rozumějte světlo měsíce, či hvězd. A čím je zbytkového světla více, tím máte zajištěno lepší pozorování. Nečekejte však, že noční vidění vám umožní pozorovat v úplné tmě. Noční vidění potřebuje alespoň minimum světla. Přestože občas je nutné „prozkoumat“ oblast, kde se byste zbytkové světlo těžko hledali, např. v podzemí, lze na přístroj nočního vidění namontovat přísvit.
Tento infračervený přísvit je pro lidské oko prakticky neviditelný. Základní stavební částí nočního vidění je tzv. elektrooptický měnič - EM. Jeho „úkolem“ je usměrňovat a zrychlovat fotoelektrický proud. Podle optiky a měniče se odvíjí kvalita nočního vidění. Na tomto základě se přístroje pro noční vidění rozdělují na generace a to generace I-IV.

Noční vidění není na pozorování objektů či předmětů na velkou vzdálenost, k tomu slouží dalekohledy, noční vidění vám má pomoci vidět ve tmě. Je samozřejmé, že pokud si k pozorování vyberete jasnou noc, uvidíte mnohem lépe, než když bude zataženo a měsíční světlo bude jen nepatrně prosvítat. A navíc kontrasty mezí pozadím a pozorovaným objektem mají také velký vliv na rozpoznání. Je jasné, že při dlouhodobém pozorování dáte přednost lehčím a menším přístrojům. Ale pozor, protože tyto přístroje mohou mít menší pozorovací vzdálenost, jelikož větší objektiv=větší světelnost=větší pozorovací vzdálenost.

Noční vidění Adresa : http://www.dalekohledy-puskohledy.cz/nocni-videni-a32
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: noční vidění
Uloženo: 10.12.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde