Představení smaltovaných cedulí

Smalt je tavenina příbuzná se sklem a porcelánem, jeho hlavní součástí je křemík. Díky tomuto prvku získává smalt své nejzásadnější vlastnosti. Mezi ty patří tvrdost materiálu a jeho odolnost vůči externím vlivům. Díky smaltu jsou všechny smaltované cedule vybaveny hladkým a lesklým povlakem, díky němuž je povrch cedulí chráněn. Zpočátku se smalt využíval hlavně pro zhotovování a zdobení šperků. Později lidé začali smalt používat také k ochraně kovových věcí před rzí. V dnešní době bývá smalt také hojně užíván v zubním lékařství, kde se z něj vyrábějí zubní náhrady.
Původ techniky smaltování je možné vypátrat v Japonsku, v Číně, v Egyptě a v Indii. Velký význam získala tato tavenina v Byzantské říši, kde se používala pro zdobení kovových reliéfů. Smaltování se začalo na evropském kontinentě využívat o něco později, zhruba v pátém až sedmém století. Začátek používání smaltu v českých zemích je možné datovat do období, kdy vznikly korunovační klenoty. Smaltované zdobení totiž naleznete na svatováclavské koruně. V průběhu devatenáctého století se rozšířilo užívání smaltu také mimo oblast zdobení šperků. V té době se totiž začal používat smalt pro ochranu železných nádob před korozí.
Smaltované cedule, které naleznete snad na každém kroku, jsou cedule s domovními čísly či tabule s označením ulic. Dále například existují smaltované cedule s retro motivy, ty jsou velmi populární. Zakoupit si také můžete smaltovaní reklamní cedule, značení škol a institucí, výstražné tabulky a značení měst a obcí.

Představení smaltovaných cedulí Adresa : http://info.smaltovna-tupesy.cz/
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: smaltované cedule
Uloženo: 06.12.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde