K čemu slouží dělička těsta?

Gama Pardubice s.r.o. byla založena v roce 1994. Za více než 17 let úspěšného působení firmy na trhu má přes 1050 spokojených zákazníků.

Původním zaměřením společnosti Gama Pardubice s.r.o. byly dodávky náhradních dílů pro děličky těsta – multimat a další vybranou pekárenskou technologii, kterou původně vyráběla firma TMS s.p. (Továrny Mlýnských Strojů Pardubice). Postupem času však na základě požadavků zákazníků výrobní program výrazně rozšířili o další produkty a služby.

Dělička těsta DT a její funkce



Dělička těsta je plnoautomatický stroj na dělení těsta a tužení klonků. Zpracovává obvykle pšeničné těsto běžné kvality s obsahem tuku max. 8%. Dělička těsta DT se vyrábí v základní řadě podle počtů výstupních řádků, druhu pohonu, délky výstupního dopravníku nebo podle pohonu výstupního dopravníku na přerušovaný a plynulý.

Podávání těsta do násypky



Těsto se podává do násypky buď skluzem, nebo ručně a to vkládáním jednotlivých kusů. Násypka je tvořena nad dělicím válcem stranicemi, stěnou vpádu, přední příčkou a vedením pístu. Těsto se pak dostane do prostoru dělicího válce, plnicího pístu a šoupátka. Dělicí válec je opatřen třemi řadami pístků, jejichž zdvih je možno plynule měnit a tím se mění váha naděleného těsta (klonků). Velikost zdvihu pístů je omezena vačkami. Vytlačení pístků obstarávají vačky. Pístky se zatlačují tlakem těsta.

Dělení těsta



a) Začátek pracovního taktu – v základním nastavení stroje a kontrolním postavení musí být vzdálenost mezi šoupátkem a dělicím válcem (A) nastavena pro husté těsto 12 mm a řídké těsto 10 mm, jinak dochází k praskání příček v dělicím válci. Dělicí válec se začíná otáčet, píst a šoupátko jsou v přední koncové poloze, vyhazovací válec a tužicí plášť se trvale otáčejí, tužicí pás se pohybuje. Těsto je v prostoru nad šoupátkem.

b) Kontrolní poloha – kontroluje se vzájemná poloha pístu a šoupátka (píst vysunut max. o 15 mm proti šoupátku). Dělicí válec se otáčí, píst a šoupátko se vracejí do základní koncové polohy, vyhazovací válec a tužicí plášť se trvale otáčejí, tužicí pás se pohybuje. Prostor mezi válcem a pístem se vyplňuje těstem. Při otáčení dělicího válce vytlačují vačky jednu řadu pístů a tím se vytlačují klonky z válců. Klonky narážejí na vyhazovací válec, který je vyhodí do komůrek tužicího pláště.

c) Dokončení vytlačení a vyhození klonků – druhé kontrolní postavení tužicího pláště a vyhazovacího válečku. Dělicí válec se zastavuje, píst a šoupátko se dostaly do zadní koncové polohy, vyhazovací válec a tužicí plášť se trvale otáčejí, tužicí pás se pohybuje. Prostor mezi válcem a pístem je vyplněn těstem. Při otáčení dělicího válce vytlačují vačky řadu pístů a tím se vytlačují klonky z válců. Klonky narážejí na vyhazovací válec, který je vyhodí do komůrek tužicího pláště.

d) Plnění válců – Dělicí válec je v klidu, píst a šoupátko se pohybují vpřed. Vyhazovací válec a tužicí plášť se trvale otáčejí, tužicí pás se pohybuje. Šoupátko předběhlo píst a odřízlo část těsta, přitom uzavřelo prostor nad pístem a vytvořilo komoru omezenou vedením pístu, šoupátkem, dělicím válcem, pístky a plochým pístem. Plochý píst se pohybuje vpřed a tlačí před sebou těsto. Těsto tlačí na písty dělicího válce tak dlouho až je jejich pohyb zastaven vačkami. Přebytek těsta proniká mezerou mezi dělicím válcem a šoupátkem do prostoru nad šoupátkem.

Informace o dalších funkcích získáte na stránkách společnosti Gama Pardubice - www.gama-pardubice.cz.
K čemu slouží dělička těsta? Adresa : http://www.gama-pardubice.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: dělička těsta, dělička na těsto, dělení těsta
Uloženo: 16.03.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde