Vodní zahrada

Vzhled domů a přilehlých zahrad vždy podléhal více, či méně módním trendům, které přicházejí a zase odcházejí. Voda je živel, která se v různých podobách vyskytuje v naší přírodě. Již v zahradách egyptských paláců byla vybudována jezírka s lekníny, která jim dodávala na impozantnosti a zajímavost. U nás se již dříve našla vlna nadšenců, kteří se s menšími, či většími úspěchy snažili vybudovat malé okrasné jezírko na své zahradě. Dnes se určitě nenajde nikdo, kdo by neviděl nebo neuvažoval o tom, mít u domu zahradní jezírko.
Někdo se spokojí třeba i s malým plastovým jezírkem, protože mu např. prostor neumožňuje vybudovat si větší zahradní jezírko. Tím se ale nic nemění, protože jakmile se na zahradě objeví voda, stane se stálým, nebo přechodným domovem pro spoustu živočichů. A pro vás se jezírko stane místem k přemýšlení a pozorování jeho obyvatel. Vybudování zahradního jezírka by se mělo řídit určitými pravidly, tak aby výsledek byl co nejlepší a nejpřirozenější. Již při plánování jezírka si pečlivě vše rozmyslete, ujasněte a mějte na to dostatek času. Jedině tak se vyhnete v budoucnu neplánovaným přestavbám a zvýšeným nákladům, což vás jistě nepotěší. Jezírko by na zahradě mělo být vybudováno v jejím nejnižším místě. Logicky proto, že voda se vždycky hromadí a drží v nejnižším místě. Také by jezírko nikdy nemělo být situováno uprostřed pozemku. To jsou dvě základní věci, které je třeba dodržet, aby jezírko vypadalo v prostoru zahrady co nejpřirozeněji. Vodní hladina jezírka by měla plynule přecházet v břehy. Jezírko může plynule navazovat na terasu u domu, nebo pokud bude součástí větší zahrady někde v odlehlejším koutě, můžete na břehu jezírka umístit dřevěnou lavičku, která bude přímo lákat k zastavení a relaxaci při pohledu na hladinu jezírka třeba při západu slunce. Zajímavým architektonickým prvkem může být i malý altánek. Pod pojmem okrasná zahradní jezírka si kdokoliv z nás může představit cokoliv. Někdo dá přednost menšímu jezírku, které bude lemovat pár okrasných rostlin, náročnější zase upřednostní větší okrasné jezírko ve kterém bude chovat okrasné ryby.

Zajímavým prvkem, který oživí jezírko je malý potůček, vodopád, nebo tryskající fontánka. Při modelování koryta potůčku můžete použít zahradní zeminu vyhrabanou při budování jezírka a vytvořit tak rozdílnou výšku mezi místem, kde potůček jakoby vyvěrá a jezírkem, kam ústí. Koryto můžeme ozvláštnit různě velkými valouny, mezi nimiž si bude voda hledat cestu. Potůček díky tomu tak dostane mírný spád, bude vypadat přirozeněji a harmonicky a po osazení nebude možná časem nikdo, kdo by si myslel, že vznikl jinak, než přírodní cestou.
Stejně tak zajímavým prvkem je vodopád, nebo kaskáda, prostřednictvím které se okysličená a přefiltrovaná voda vrací zpět do jezírka. K tomu můžeme využít strmější svah v zahradě, nebo opět přijde na řadu zemina po vybagrování zahradního jezírka. Pro příjemný zvuk padající vody se uvádí výška cca 0,5m. Když je vyšší, může to po času pro někoho být už zvuk nepříjemný. Nicméně i to se dá vyřešit. A to tak, že se jednoduše vypne čerpadlo, které vodopád pohání.
V tomto případě ale myslete na to, že musíte mít dvě čerpadla. Jedno bude sloužit k přečerpání vody z jezírka do filtrace a druhé bude určeno právě pro vodopád. To proto, že voda v jezírku musí být filtrována 24 hodin denně.


Vodní zahrada Adresa : http://www.jezirka-brno.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: zahradní jezírka
Uloženo: 12.02.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde