OVB radí: Půjčujete si? Dejte pozor od k

Uvažujeme nyní s manželkou o nové půjčce, ale zároveň máme jisté obavy ze zadlužení. Co bychom měli vzít v úvahu při rozhodování?

Někteří lidé se z různých důvodů zadluží více, než je pro ně únosné. Jejich bonita je pak tak nízká, že jim již další peníze nepůjčí žádná banka. A od minulého roku už ani žádná nebankovní úvěrová společnost. Tito lidé se často dostávají do spárů novodobých lichvářů, kteří půjčují peníze bez jakéhokoli dohledu a regulace státem. Tyto subjekty nejsou na internetu, nemají žádnou adresu, pouze telefonní čísla. Jen skutečný zoufalec se obrátí na lchváře a vypůjčí si třeba jen malou částku s tím, že ji do týdne vrátí. Pokud se mu to nepodaří, jeho dluh sankčními úroky rychle naroste do obrovské výše. Lichváři mají tyto půjčky kryty zástavou majetku dlužníka a neváhají třeba pro stotisícovou půjčku připravit dlužníka o střechu nad hlavou.
Vždy srovnávejte

OVB Allfinanz radíKdyž se zájemce chystá uzavřít smlouvu o půjčce, může být pro něj velmi obtížné srovnat nabídku jednotlivých bank, poněvadž smluvní podmínky velmi často zahrnují i další poplatky, o kterých se v nabídce nemluví.

Jsou to například: poplatek za sepsání smlouvy , poplatky za převod peněžních prostředků, poplatek za správu úvěru, poplatek za vedení účtu nebo poplatek za pojištění schopnosti splácet. První splátka může být navíc zvýšená. Údajem který člověka informuje o tom, kolik zaplatíme úvěrové společnosti nebo bance navíc za jeden rok, je takzvaná roční procentní sazba nákladů (RPSN). Úvěrové společnosti jsou povinny uvádět tento údaj v každé nabídce, činí to však velmi nenápadně, třeba malým písmem na okraji textu. Bohužel, mnoho zájemců o půjčku často vůbec netuší, co toto číslo znamená.
Tři zlaté zásady

Ještě dramatičtější situace nastává, když si člověk chce od úvěrové společnosti půjčit peníze v hotovosti. Po podpisu smlouvy neobdržíte příslušnou částku, ale společnost si rovnou strhne roční procentní sazbu nákladů za první rok. Pokud byste si chtěli půjčit například 100 000 korun a zmíněná sazba by byla 38 procent, dostanete na ruku jen 62 000 korun. Smluvní podmínky takovýchto společnostítaké obsahují vysoké sankce ro řípad nesplácení dluhu, ale také pro případ, že byste chtli půjčku splatit předčasně. Pro rozumně uvažujícího člověka platí v podstatě tři zásady: vyhýbat se pokud možno nebankovním úvěrům, být velmi opatrný i u bankovního úvěru a nepořizovat si na úvěr nebo půjčku nic, co má kratší životnost, než je doba splácení úvěru. Například třeba velmi rozšířené pořizování dovolených na úvěr – za čtrnáct příjemně strávených dní budu řadu měsíců splácet nemalé částky. Obdobným projevem finančního zoufalství je půjčka na vánoční dárky.
Kolotoč dluhů

Úvěrové společnosti zájemcům rády půjčí znova a znova, přičemž nevyžadují ani potvrzení o příjmu nebo nějakou záruku. Někteří lidé si tak berou následné půjčky, aby splatili ty předchozí. Tímto způsobem však jen poněkud oddálí neodvratný konec, kterým je exekuce majetku. Pokud dlužník není schopen dluhy splácet, exekutor na základě soudního rozsudku zabaví jeho veškerý majetek. Majetek dlužníka je prodán v dražbě a z výnosu jsou dluhy uhrazeny.
Pamatujte!

Když si člověk vezme nevýhodnou půjčku nebo si ji prostě rozmyslí, může od ní odstoupit do čtrnácti dnů bez udání důvodu.

Eva Poláchová, OVB Allfinanz
O společnosti OVB Allfinanz, a.s.

OVB Allfinanz, a.s.: Finančně poradenská společnost OVB Allfinanz na českém trhu působí od roku 1993 a je dceřinou společností německé OVB Holding AG. V současné době má v ČR téměř 900 tisíc klientů a spravuje téměř 2 milióny smluv. Klientům je k dispozici celorepubliková síť kvalifikovaných poradců – pojišťovacích a investičních zprostředkovatelů. Mateřská společnost OVB Holding z německého Kolína nad Rýnem vznikla v roce 1970 na základě myšlenky poskytovat soukromým klientům obsažné, individuální a komplexní majetkové a finanční poradenství. V současné době působí prostřednictvím dceřiných firem v dalších 13 zemích Evropy. OVB Allfinanz je generálním partnerem projektu OVB Vstřícná banka.
OVB radí: Půjčujete si? Dejte pozor od k Adresa : http://pr-web.cz/ovb-radi-pujcujete-si-dejte-pozor-od-koho/
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: dluhy,OVB,OVB Allfinanz,OVB Holding AG,OVB Vstřícná banka,pujcky
Uloženo: 09.02.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde