KOI kapři v jezírku

Zahradní jezírka vám můžou nabídnout několik možností využití. Můžete mít koupací jezírko, nebo jen malé okrasné jezírko s pár lekníny a další stále více oblíbenější variantou je jezírko pro chov KOI. Pokud se rozhodnete pro poslední možnost, měli byste již při plánování jezírka být velkorysejší, co do vodní plochy a hloubky jezírka. Chov KOI kaprů se řídí určitými zásadami, které je důležité dodržet, aby ryby nestrádaly a mohli jste se z nich těšit. KOI potřebují dostatek prostoru a proto se na jednu rybu musí počítat s 1m3. Plocha jezírka by měla být minimálně 20m2 a hluboké alespoň 1,50, ideálně 2m. V této hloubce v zimě voda nezamrzne a teplota se drží na 4°C. Jezírko takovýchto rozměrů zajistí KOI kaprům, ale i jiným rybám chovaných v zahradním jezírku dostatek prostoru k životu a k zdárnému přezimování.
Kapr KOI pochází z malé Asie, v Číně chov kaprů přetrvává již 2500let.
Zvláště v Japonsku má kapr KOI pro tamní obyvatele velký význam. Stal se symbolem statečnosti a bojovnosti, velké síly ale zároveň i lásky a štěstí. Svou cestu si KOI do Evropy našly v minulém století na počátku 70. let a to nejdříve do Anglie a o několik let později např. do Belgie, Holandska a Německa. Co se týká chovu KOI kaprů u nás, velký rozmach nastal v 90.letech minulého století a ti díky dovozu přímo z Japonska.
V současné době se KOI kapr stal nejoblíbenější rybou, ať už pro své atraktivní barevné kombinace, které je v zahradním jezírku nepřehlédnutelné a vždy zatraktivní každé zahradní jezírko. Zajímavostí je, že KOI se dají svým způsobem i ochočit, kdy mohou potravu přijímat z ruky a rozpoznají svého majitele podle siluety, nebo hlasu. KOI se jako žádné jiné ryby, vyznačují obrovskou škálou barevných forem. Někteří budoucí majitelé KOI kaprů si je vybírají podle zbarvení, které se jim líbí a někdy je to vpravdě těžký výběr, protože barevných variet je nepřeberné množství. Nejznámější dvoubarevnou formou je Kohaku. Takto zabarvený KOI patří také k nejstarším chovaným a vyznačuje se základní bílou barvou s červenými skvrnami.
KOI kapři mají průměrnou délku života 25-30 let. Dožít se ovšem může, při vynikajících podmínkách, i 60 let. Co se týká délky KOI můžeme hovořit o rozmezí od 30 do 75cm. Opět existují vyjímky s délkou až 100cm. Záměrně zde neuvádím hmotnost, protože ta není u KOI kaprů zas až tak důležitá veličina.
Aby se KOI kaprům v zahradním jezírku opravdu dařilo, je kromě výše zmíněných rozměrů jezírka, důležité dodržovat určité parametry vody. Měli byste pravidelně kontrolovat a udržovat pH v rozmezí mezi 6-8. Zvláště v letních měsících, kdy teploty vzduchu atakují 30°C a voda se samozřejmě také ohřívá, může v jezírku klesnou hodnota kyslíku rozpuštěného ve vodě. Z tohoto důvodu je lépe, že čím větší a hlubší jezírko, tím lépe pro KOI. A také pro majitele s udržováním vhodných podmínek pro jejich chov. Nicméně teplota vody, kdy se KOI kaprům daří nejlépe se pohybuje mezi 22°C a 27°C. V tomto období ryby nejvíce prospívají, vy máte nejmenší starost o jezírko a tudíž se můžete plně oddat relaxaci a odpočinku na břehu zahradního jezírka v přítomnosti vašich miláčků, kterým se bezesporu kapři KOI pro vás stanou.

KOI kapři v jezírku Adresa : http://www.jezirka-brno.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: koi kapři
Uloženo: 18.01.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde