ElektroSleva.cz

Internetový obchod se specializací na LED osvětlení, výpočetní techniku, vestavné spotřebiče, lednice, myčky, pračky, varné desky, klimatizace, malé spotřebiče a mnoho dalších.

Proč bychom měli používat LED žárovky ?
V tomto článku naleznete informace ohledně světelného zdroje budoucnosti, a sice LED osvětlení. LED žárovky se na trhu vyskytují již několik let a díky svým nesporným výhodám pomalu vytlačují ostatní zdroje světla. Pořizovací ceny LEd žárovek jsou zatím oproti klasickým vakuovým vláknovým žárovkám poměrně vysoké, nicméně pokud zohledníme výraznou úsporu elektrické energie a několikanásobně vyšší životnost LED žárovek, vyjde nám LED osvětlení jako jasný vítěz.

Níže si spočítáme úsporu s LED žárovkou v modelové situaci, kdy porovnáme běžnou vláknovou žárovku o výkonu 100W a LED žárovku 10W, která disponuje stejným světelným výkonem jako klasická 100W vláknová žárovka.

Pro porovnání cenové úspory u LED žárovky vyjdeme z následujících parametrů :
1.Klasickou žárovkou budeme svítit v průměru 4 hodiny denně
2.Cena 1kWh elektrické energie je 4Kč
3.Pořizovací cena vláknové 100W žárovky je 15Kč
4.Životnost klasické 100W žárovky je cca 1000 provozních hodin
5.Životnost úsporné LED žárovky je cca 50 000 provozních hodin
6.Pořizovací cena úsporné 10W LED žárovky se dnes pohybuje kolem 700Kč

Vzhledem k výše uvedeným parametrům, budeme muset za dobu životnosti jedné LED žárovky budete koupit 50ks klasických žárovek. Tyto žárovky nás celkem přijdou na 750Kč.
Co se týká úspory na spotřebované elektrické energii: 100W klasická žárovka spotřebuje za den (průměr 4 hodiny svícení) 0,4kWh, za rok je to 146 kWh, což v korunách činí 584Kč.
Úsporná 10W LED žárovka spotřebuje za rok 1/10 energie oproti 100W klasické žárovce s vláknem, což v korunách činí 58Kč.
Za jeden jediný rok tak rozdíl činí 526 Kč ve prospěch úsporné LEd žárovky.
Za 10 let tedy ušetříme cca 5000Kč, a pokud bychom za LED žárovky vyměnili 4 klasické žárovky v domácnosti, uspoříme za 10 let neuvěřitelných 20 000 Kč!

Nezanedbatelnou úsporou taktéž bezesporu je ušetřený čas místo zbytečného dokupování klasických žárovek nebo vytváření dostatečné domácí zásoby.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem je tedy zcela zřejmé, že LED žárovky již dávno nepředstavují luxus, ale jedná se o velmi výhodnou investici.

LED žárovky - další výhody
LED žárovky mají ale kromě úspory energie a velmi dlouhé životnosti i další nesporné výhody, mezi něž patří především odolnost a bezpečnost. LED žárovka, která upadne na zem se neroztříští na stovky nebezpečných skleněných kousků, ale pád z menší výšky přežije bez poškození. LED žárovky mají ale i další výhody, mezi které patří absence vyzařování světla v ultrafialovém a infračerveném spektru a dále nízká povrchová teplota LED žárovek, takže se o ně nespálíte.


Jak vybrat LED žárovky
Hodnoty, které uvádějí výrobci k LED žárovkám často zákazníkům nic neříkají. Každý má asi představu, jak svítí klasické žárovky s wolframovým vláknem a výkonem 60W, nebo 100W, ve variantě s rozptýleným i bodovým světlem. Málokdo si ale dokáže představit jak asi svítí všesměrové LED žárovky s vestavěnými 100ks bílých LED diod a s celkovým Světelným výkonem 600 lumenů. Kromě toho, že je celkový výkon uváděný v Lumenech, záleží velmi i na samotné konstrukci LED žárovky žárovky, počtu a typu LED diod, jejich umístění a barevném spektru (teplotě světla), úhlu svitu jednotlivých LED diod, a v neposlední řadě také na světelné účinnosti LED žárovky apod.

Základní orientační hodnotou při výběru LED žárovky je její světelný výkon (světelný tok) v lumenech. V odborných pramenech lze najít světelné výkony klasických žárovek pro různé výkony ve wattech. Tyto tabulky je možné najít na internetu, nicméně zde je uvádět nebudeme, protože jsou pro porovnání s LED žárovkami silně zavádějící. Podle těchto tabulek, by měl být světelný výkon 100W vakuové žárovky asi 1300Lm (lumenů). To znamená, že tuto žárovku by mohla nahradit LED žárovka se světelným výkonem 1300Lm. Nicméně úsporné LED žárovky s deklarovanou svítivostí 650Lm s bílým světlem, které ale při srovnání se 100W vláknovou žárovkou ozáří prostor, ve kterém jsou umístěny, evidentně lépe a subjektivní pocit je takový, že tyto LED žárovky dávají více světla. Tabulky jsou tedy jedna věc a realita je zase neco jiného. Nicméně každopádně je možné porovnávat lednotlivé LED žárovky mezi sebou právě podle světelného výkonu vyjadřovaného v Lumenech.


Při výběru LED žárovky je také potřeba myslet na barevné spektrum dle místa použití LED žárovky. Níže naleznete tabulku, která Vám pomůže s výběrem žárovky dle barevného spektra. LED žárovky neobsahují žádné infračervené ani škodlivé ultrafialové záření. Start LED žárovek je okamžitý a svítí ihned po průtoku elektrické energie plným jasem na rozdíl od klasických zářivek, kde musí dojít k ustálení výboje na pracovní teplotě. Barva světla LED žárovky je v barevném spektru blízko barvě denního světla, které je oproti nevýraznému umělému světlu běžných zdrojů jasné a lidské oko jej vnímá jako daleko přirozenější. Přirozené denní světlo snižuje napětí v očích a únavu, zlepšuje ostrost vidění, potlačuje pocit úzkosti a zhoršené nálady, zvyšuje aktivitu a celkově působí pocit zdraví a pohody. Teplé bílé světlo (s teplotou chromatičnosti okolo 3500 K) se hodí do obývacích prostorů, neboť vzbuzuje pocit tepla a pohodlí. Pro osvětlení pracoven je vhodné použít neutrální nebo chladné bílé světlo (s teplotou chromatičnosti mezi 5000 až 9000 K), které působí psychologicky povzbuzujícím dojmem. LED žárovky se vyrábějí i s klasickým žlutým světlem s teplotou chromatičnosti 2700 K.

ElektroSleva.cz Adresa : http://www.elektrosleva.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: Výpočetní technika, LED osvětlení, bílé zboží, vestavné spotřebiče a další domác
Uloženo: 20.11.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: 2.3
Hodnocení webu: 2.3

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde