Lyže - fortunes

Doba, kdy můžeme začít učit dítě lyžovat je kolem 4 let věku. Dříve to opravdu nemá smysl. Výběru dětských lyží věnujte náležitou pozornost, protož jen lyže, které budou dítěti přesně na míru, mu umožní se s nimi správně sžít a jeho první lyžařské krůčky budou korunovány úspěchem a bude jen kousek od toho zamilovat si lyžařský sport. Rozhodně neuvažujte o tom, že by dětské lyže měly sloužit více sezón. Pokud dítěti pořídíte delší lyže, než by správně mělo mít, bude mu to velice znesnadňovat učení techniky a lyžování vůbec a dítě z toho může být frustrované a lyžování se mu tím znechutí. Takže poměr výška dítěte a lyží je taková, že by dětské lyže měly být o 10-20cm kratší, než je výška dítěte. Cena u dětských lyží není nijak závratná, ta je dána především jejich velikostí, protože co se týká nějakých složitých konstrukčních prvků, ty dětské lyže celkem logicky postrádají. Malé rozdíly mohou být ve velikosti vykrojení u jednotlivých výrobců. Co je všem nezanedbatelné, je design dětských lyží. To je u dětí většinou na prvním místě a proto není od věci, aby byly děti přítomny výběru lyží a mohly alespoň „mluvit“ do toho, jaký motiv jejich lyže budou mít. Dalším stupněm jsou juniorské lyže. Ty jsou vhodné zejména pro –náctileté, kteří ještě dorůstají. Juniorské lyže koupíte v délce od 100cm. Pokud je potomek trošku vyšší dají se lyže od 140cm vybírat již mezi sjezdovými lyžemi pro dospělé, raději ovšem trošku měkčí. Cena u juniorských lyží je proti lyžím pro dospělé nižší, nicméně i tady platí poměr mezi cenou a kvalitou. Můžete je pořídit zhruba od 3500,--Kč, ale s lukrativnější značnou roste i cena. Varianty závodních, nebo sportovních mají i juniorské lyže. Délka lyží by měla být o 15cm kratší, než je lyžař. Juniorské lyže se konstrukcí příliš neliší od lyží určených pro dospělé. U juniorských lyží byste měli vzít v úvahu i váhu lyžaře, ta je velmi důležitá pro seřízení lyží. Tzv. vypínací síly vázání je označována jednotkami DIN. Proto je dobré si jednou za rok sjezdové lyže nechat seřídit u odborníků. U juniorských lyží je důležitý také rádius, neboli točení. Tzn. čím je rádius nižší, tím je lyže „točivější“- obloučky se budou dělat snadněji.
Dalším kapitolou je výběr sjezdových lyží pro dospělé. Může jít o zkušené lyžaře, kteří po několika sezónách mění lyže a u vědí co chtějí. Dospěly lyžař-začátečník, nebo velmi málo zkušený lyžař bude určitě trochu tápat při výběru. Opět budeme řešit výšku lyží – ty by pro začátečníky měly být o 10-20 kratší, než je on sám. Technické parametry jsou u sjezdových lyží pro začátečníky celkem nedůležité. Rozhodně by ale měli vzít v úvahu svoji váhu a nechat si seřídit vázání. Zkušení lyžaři si budou vybírat sjezdové lyže podle toho, jaký styl lyžování preferují, jakému terénu sjezdovek dávají přednost a jistě už mají i svoji oblíbenou značku lyží.

I když jste lyžař začátečník, nebo budete vybírat lyže pro své děti, vyhněte se nákupu lyží v supermarketech. Je jasné, že takový nákup bude levnější, ale cena odpovídá kvalitě sjezdových lyží. A právě u lyžařů začátečníků a dětí je důležité, aby měli kvalitní lyže a naučili se správné technice lyžování.


Lyže - fortunes Adresa : http://www.snowboard-lyze-shop.cz/
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: lyže, sjezdové lyže
Uloženo: 09.10.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde