Noční vidění

Noční vidění je optický přístroj podobný dalekohledu, který za pomocí zbytkového světla /např. z hvězd, měsíce apod./, zesiluje obraz, který vy vidíte v okuláru. Přesněji řečeno funguje tak, že zbytkové světlo vstupuje do objektivu, tam je za pomocí elektro-optického měniče zesíleno a vám se v okuláru nabízí jako jasný obraz, který pozorujete v jasně zelené zářící barvě.. Co se týká využití nočního vidění, je velice rozmanité. Když pomineme různé bezpečnostní a vojenské služby, nabízí se jako nepostradatelná pomůcka pro mysliveckou a lesnickou praxi. Myslivec v noci na čekané má neocenitelnou pomůcku, díky které může bez problémů určit druh i věk lovené zvěře. Rovněž při sčítání zvěře se nemusíte spoléhat jen na denní světlo. V případě, že se budete pohybovat v úplné tmě, např. v podzemí, využijete noční vidění se zabudovaným zdrojem infračerveného světla. Protože ale přísvit funguje tak trošku jako baterka, tak i vzdálenost na kterou můžete vidět je omezená. Než zakoupíte noční vidění rozhodněte porovnejte různé typy od různých výrobců. Rozmyslete si, zda pro vás bude lepší monokulár, nebo binokulár, popř. kukla. K nočnímu vidění se dají pořídit různé doplňky, např. možnost připojení zařízení pro záznam videa.
Noční vidění se rozdělují do čtyř kategorií označovaných jako generace 1 – generace 4, označovány jako GEN I-GEN II. Každá se generace se liší v použití technologie nočního vidění, čili jaký typ trubice násobiče zbytkového světla je použit v přístroji, v použití materiálu aj. V současné době jsou nejrozšířenější přístroje GEN I. To je vlastně úplný základ nočního vidění. Tyto noktovizory, jejichž pestrý výběr je na dalekohledy-puskohledy.cz vám za velmi přijatelnou cenu poskytnou kvalitní a ostrý obraz. Nicméně má své mouchy a to takové, že pozorovaný obraz může být na okrajích mírně roztřepený, což je zcela v normě. Přístroje GEN II jsou cenově vyšší než noční vidění první generace. Důvodem je mnohonásobně zesílené zbytkové světlo díky MCP a tudíž jasnější obraz na vzdálenost až 250m. Další technický vývoj pokračuje v přístrojích nočního vidění u GEN III. Majitel takového nočního vidění má i za velmi špatných světelných podmínek velmi jasný a ostřejší obraz. Kvalita obrazu je dány díky přidáním arzenidu galia, chemické látky, do fotokatody. Co se týká nočního vidění čtvrté generace – GEN IV, tak to je na špici technologického vývoje v posledních deseti letech. U této generace se díky odstranění iontové bariéry podstatně zlepšil signál a kvalita obrazu, co do zaměření i rozlišení. Navíc se za použití automatické synchronizace zkvalitnil obraz za velmi špatných světelných podmínek a několikanásobně ze zlepšilo rozlišení.
Noční vidění není dalekohled, tudíž nečekejte, že budete vidět detaily. Noční vidění slouží k pozorování objektu jako celku, nikoliv k pozorování detailu. Takže platí, že čím větší je pozorovaný objekt – tím lepší a snazší je ho pozorovat a hlavně zpozorovat, čím více zbytkového světla, tím lepší pozorování.

Noční vidění Adresa : http://www.dalekohledy-puskohledy.cz/nocni-videni-c-6.html
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: noční vidění
Uloženo: 28.09.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde