Žumpa není řopík aneb jak obetonovat jím

Nestalo se tak, ale to už je jiný příběh. Neskutečná pevnost těchto staveb spočívala v technologii, kterou byly vytvořeny, chcete-li postaveny, ještě lépe by posloužil výraz vylity. Kolem železných armatur, které tvořily jádro řopíku (nebo jádro kterékoli jiné opevněné stavby) se postavilo bednění, do kterého se postupně lil beton. Důležitý je ten fakt, že každá takováto stavba byla vylita najednou, bez přestávek. U malého řopíčku, který má 3 metry v průměru si to lze představit bez problému, u velikých tvrzí (např. Sachelberg) jde o záležitost téměř neuvěřitelnou.

Možná si říkáte, co má předválečná obranná stavba společného s jímkou určenou k zachycování odpadů z domácnosti. Po pravdě řečeno, téměř nic, snad jen ten beton. I technologie betonování je jiná. Jímka (chcete-žumpa) přece jenom nemusí odolávat útokům těžkých zbraní, beton se leje postupně a je nutné dodržet technologické postupy. V současné době už se odpadní jímky – žumpy nevyužívají masově, existují ovšem stavby, kde jsou stále jedinou možností, jak jímat odpadní vodu.

Žumpy se vyrábí ze 100% plastu, jsou relativně lehké, vodotěsné a snadno se s nimi manipuluje, což se osvědčuje zejména u typů, které jsou určeny k obetonování. Pokud instalujete novou jímku, můžete si na usazovací práce objednat služby stavební firmy, ale pokud jste obzvlášť šikovní, zvládnete usazení plastové žumpy i svépomocí.

Jak na obetonování jímky

Prvním krokem je vykopání jámy, která by měla být zhruba o 30 – 40 cm širší, než je průměr, případně jiný rozměr (rozměry) plastové žumpy.

Dále je nutné vytvořit základovou desku, na které bude žumpa stát. Plášť žumpy se následně musí zaarmovat, dráty do betonu se vedou otvory vyvrtanými ve vzpěrách jímky. Dalším krokem je připojení nátokového – u žumpy a případně odtokového potrubí.

Do jímky se pomalu napouští voda a zároveň se prostor mezi jímkou a zeminou zasypává suchým betonem. Hladina vody v jímce musí být vždy výš (min. o 50 cm), než hladina nalévaného betonu a při betonování je třeba dodržovat technologické přestávky. Na závěr se na víko jímky položí kari síť a zahází se betonem. Po důkladném zatvrdnutí betonového krunýře je možné vrchní terén upravit dle potřeby a vodu uvnitř žumpy vypustit.
Žumpa není řopík aneb jak obetonovat jím Adresa : http://www.poolone.cz/
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: Plastová žumpa, plastové žumpy, plastové jímky, levné žumpy, levné jímky, žumpy,
Uloženo: 16.09.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde