Samonosnou nebo dvouplášťovou jímku?

Nejčastěji se jedná o rekreační chaty nebo chalupy, ale stále se ještě najdou i celé obce, které nemají vlastní kanalizaci. Plastová jímka slouží ke shromažďování fekálních odpadů a ostatních odpadních vod z domácnosti.

V současné době se jímky, (žumpy, septiky a různé jiné nádrže na vodu) vyrábí už pouze z plastu. Dřívější praxe, kdy žumpa vznikla pomocí bednění a betonu už vzala za své, takto vyrobená jímka neměla v porovnání s plastem tak dlouho životnost, často nebyla ani 100% vodotěsná a hrozilo znečištění spodních vod.

Předností plastové jímky je především její 100% vodotěsnost, nízká hmotnost, snadná manipulace, velmi dlouhá životnost i nízká cena. Benefitem je oproti zastaralým betonovým jímkám i možnost přivaření různého přítokového potrubí k plastové jímce, což umožňuje přizpůsobit jímku co nejvíce potřebám daného místa.


Jak vybrat jímku

I když je jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru jímky její velikost, budeme se tentokrát věnovat výběru typu jímky. Obecně se plastové jímky dělí na ty, které lze použít v místech s pevným a suchým podložím a na ty, které je vhodné instalovat do míst s výskytem spodní vody.

Jímky určené do suchého prostředí dělíme na dva základní typy: samonosné jímky, které se při instalaci pouze obsypou zeminou a na plastové jímky k obetonování. Pokud to podloží vašeho pozemku dovolí a vy můžete vybírat mezi těmito dvěma typy, rozhodně zvolte samonosnou jímku.

Její pořizovací náklady jsou sice vyšší, než u jímky k obetonování, konečná cena za její pořízení a usazení se však v porovnání s obetonovanou jímkou neliší. Usazení samonosné jímky zvládnete svépomocí, tzn., že nemusíte počítat s náklady za služby stavební firmy. Výhodou je i krátká doba určená k instalaci (usazení) samonosné jímky, můžete počítat pouze s jedním dnem (u jímky pro obetonování jsou to průměrně 3 dny). Do konečných nákladů samozřejmě nezapočítáváte ani položku za beton, samonosnou jímku pouze stačí zasypat zeminou.

Pamatujte, že samonosná jímka, ani jímka k obetonování nejsou vhodné do míst s výskytem spodních vod.

Zde je nutné použít tzv. dvouplášťovou jímku. Dvouplášťová jímka se, jak již její název napovídá, skládá ze dvou plášťů. Pláště jsou spojeny žebry, které rozdělují jímku na několik navzájem propojených komor, které je nutno při instalaci vylít betonem.
Samonosnou nebo dvouplášťovou jímku? Adresa : http://www.poolone.cz/
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: samonosná jímka, dvouplášťová jímka, plastová jímka, plastové jímky, levné jímky
Uloženo: 07.09.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: 1
Hodnocení webu: 1

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde