Amway – legální model podnikání

Mezi způsobem řádného podnikání založeného na mnohovrstevném marketingu a postupy obvyklými pro nezákonná pyramidová schémata jsou velmi zřetelné odlišnosti, které mohou zájemci o podnikání napovědět. Mezi největší u nás působící společnosti legálního odměnového systému mnohonásobného marketingu, patří například společnost Amway.

Jedním z prvních signálů, které si zaslouží zásadní pozornost je vstupní poplatek. V případě pyramidových systémů se jedná o vysoké částky v řádu desetitisíců korun, neboť možné příjmy účastníků těchto nezákonných systémů jsou realizovány zejména z náboru nových členů a jejich vstupních poplatků. K zahájení činnosti založené na zákonném mnohovrstevném marketingu nebývají zapotřebí žádné velké investice. U legálních modelů MLM se jedná o náklady na zakoupení školicích materiálů, obchodních pomůcek nebo předváděcích souprav. Noví členové mají navíc v tomto případě možnost zvážit svá rozhodnutí a v případě, že se rozhodnou činnost ukončit, mají za určitých podmínek nárok na vrácení vstupních nákladů.

Cílem jedinců podnikajících v zákonném mnohovrstevném marketingu je totiž prodávat výrobky konečným zákazníkům, za konkurenceschopné ceny na konkrétním, kontrolovaném trhu. Veškeré odměny jsou závislé výhradně na prodeji zboží. Tyto firmy neodmněňují získaní nových členů.

AmwayNapříklad stát se distributorem Amway stačí, když si zájemce koupí Startovací soupravu Amway za 1.139,- Kč, což je mnohem nižší částka než jakou by musel investovat při zahájení jakéhokoliv jiného podnikání. Navíc, pokud se zájemce rozhodne podnikání opustit, má možnost získat zpět hodnotu startovací soupravy.

Společnosti zákonného mnohovrstevného marketingu navíc obvykle důrazně varují své členy před vytvářením nadměrných zásob a v případě ukončení podnikání nabízejí možnost zpětného odkupu nepoužitých výrobků vhodných pro další prodej. Kromě toho se na všechny značkové výrobky Amway vztahuje záruka spokojenosti – partneři, distributoři a zákazníci tak mohou v případě nespokojenosti vrátit zakoupené zboží a dostat své peníze zpět.

Společnosti mnohovrstevného marketingu zveřejňují podrobnosti svých odměnových systémů, ze kterých si zájemce může udělat jasnou představu o tom, kolik si může v tomto systému vydělat.

Legální firmy používající odměnový system MLM využívají ve své činnosti tzv. etické kodexy, které spolu s obchodními pravidly těchto firem stanovují jasná a vynutitelná pravidla fungování na trhu. Amway patří k průkopníkům těchto dobrovolných postupů a důsledně je uplatňuje.

Amway a ostatní legální firmy používající MLM system jsou členy asociací přímého prodeje na národní i mezinárodní úrovni. V Čechách je to Asociace osobního prodeje, v Evropě pak SELDIA – Evropská asociace přímého prodeje a Světová federace přímého prodeje WFDSA.
Co je Amway?

Společnost Amway patří do velké holdingové skupiny Alticor inc. Amway byla založena v roce 1959 Jay Van Andelem a Richardem DeVosem. V roce 2010 společnosti a skupiny prodávající zboží spadající pod Alticor hlásily vzrůst tržeb o 9,5% a dosáhly tak 9,2 miliardy dolarů za rok. Mezi produkty, které Amway celosvětově prodává, patří výrobky péče o domácnost, péče o tělo, kosmetika, doplňky stravy, zařízení na úpravu vody a vzduchu, nádobí a řadu dalších doplňkových výrobků. Velkou pozornost nyní věnuje vývoji, výrobě a prodeji kosmetiky a doplňků stravy. Amway působí ve více než 80 zemích a teritoriích a je vedoucí společností přímého prodeje na světě.
Amway – legální model podnikání Adresa : http://amway.mypage.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: Amway, mnohovrstevný marketing, MLM, WFDSA, SELDIA, Alticor inc
Uloženo: 30.08.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde