Halloween i v Čechách a na Moravě


Původ halloweenu nebo také All-heaven-even (Předvečer vigilie Všech Svatých) můžeme hledat už v čase Keltů na Britských ostrovech. Není divu, že Anglie – kolonizační velmoc přispěla k šíření tohoto svátku do dnešních anglicky mluvících zemí.
31.10. chodí koledníci, zejména z řad dětí, od domu k domu s heslem Trick or treat. A žádají si za své koledování odměnu. V opačném případě obyvatele domu pozlobí vtípkem (např. pastou pokreslí okno). Toho večera v ulicích potkáte strašidelné maškarní halloween kostýmy a halloween masky. Duchové, čarodějové i čarodějky, upíři, kostlivci a nejrůznější příšery zaplaví město.
S touto podobou halloweenu se však v našich končinách tak často nepotkáme. Přesto se v našich ulicích stále častěji objevují vyřezané dýně, anglicky zvané Jack’O’Latterns. Název vychází z dávného příběhu o farmáři Jackovi z Latternu, který sepsal smlouvu se samotným ďáblem, že nepřijde do pekla. Když pak zemřel, mířil k nebesům, ale nebeská brána pro něj zůstala zavřená. Musel se proto vrátit zpátky na zem a hledat místo svého odpočinku. Na cestu si vyřezal z tuřínu lucerničku. Tuřín za časů hladu nahradily brambory a později dnes již tradiční dýně.
Pokud se necháte halloweenem inspirovat, pak můžete uspořádat halloweenskou párty, ať už v kostýmech nebo se strašidelným nádechem. S výzdobou si nemusíte dělat hlavu, umělá zvířátka (krysy, mouchy, hady, pavouky) a pavučiny, pahýly lidských končetin, zdobené lampiony a girlandy jsou snadno k dostání.
Atmosféru snadno podpoříte vyprávěním strašidelných příběhů. Zkuste například zavázat svým přátelům oči a vyprávějte příběh, při vyprávění jim posílejte různé předměty (kabát ducha – obyčejné sako, nos – mrkev, pavučinu – rybářská síť) a sledujte jejich reakce.
Zbývá jen povolit uzdu fantazii a prožít naplno společné chvíle s Vašimi nejbližšími, zpestřené nevšedními vtípky.

Halloween i v Čechách a na Moravě Adresa : http://www.karnevalove-zbozi.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: karnevalové masky, karnevalové kostýmy, maškarní masky, maškarní kostýmy, kostým
Uloženo: 25.06.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde