Nová fasáda?

Šaty dělají člověka a fasáda dům. Je to lehce nadsazené, ale ne tak moc. Šaty musí „sedět“, zateplení fasád je nutno navrhovat a provádět tak, aby to domům slušelo. Ne pouze pro pohled zvenku. Mnohem důležitější je, jak se zateplování fasády projeví uvnitř domu. Jak ovlivní bydlení. Pohodu bydlení. A také například náklady na vytápění. Zateplení domu Vám může ušetřit spoustu nákladů. Otázka proč nespojit příjemné s užitečným je na místě.
Ale! Zateplení bytových domů má smysl pouze v tom případě, že je použit kontaktní zateplovací systém. A že je provedeno kvalifikovaným odborníkem na základě odborného výpočtu, protože zateplování panelových domů není snadná záležitost.
Říká se, že si šikovný kutil dokáže dům zateplit sám. Určitě dokáže polystyren na dům připevnit a i natáhnout fasádu. Bude to i levnější. Možná. Ale jak dlouho.
Třeba jen do prvního silného větru, než novou, „podomácku“ zateplenou fasádu, odfoukne. Anebo než se po čase objeví plísně. To se pak ta levná varianta může pěkně prodražit.
Jaké systém pro zateplení fasády zvolit?
Pro takový druh rekonstrukce, jakým právě zateplení bytových či panelových domů je, je nutné vzít do úvahy typ domu, jeho stav, druh a skladbu obvodového pláště, energetické bilance. Jak ty stávající, tak ty výhledové. A také finanční možnosti majitele domu.
Určitě stojí za to poradit se s lidmi, kteří zateplování domů rozumějí. S projektantem a energetickým auditorem. Z jejich zjištění o stavu domu vyplyne, jaký zateplovací systém by byl pro obvodový plášť daného domu nejvhodnější. Zateplovacích systémů je totiž víc a každý má specifické vlastnosti. Např. je kontaktní zateplovací sytém (KZS) s izolantem z pěnového polystyrenu, nebo KZS s izolantem z minerálních vláken, nebo KZS s izolantem z extrudovaného polystyrenu (ten je např.vhodný do partií, které jsou ve styku se zemní vlhkostí), nebo KZS s izolantem z děrovaného polystyrenu (difúzně otevřeného), KZS s izolantem kombinovaným z pěnového a extrudovaného polystyrenu (s vyšší mechanickou odolností a zároveň s lepšími tepelně-izolačními vlastnostmi). A pro každý tepelný izolant, respektive skladbu kontaktního zateplení, lze v návrzích kombinovat různé podkladní stěrky a finální probarvené omítky jako např. akrylátovou, silikátovou, silikonovou nebo různé druhy minerálních omítek.
Možných kombinací je mnoho. Proto je třeba úvahám o fasádě a výběru kontaktního zateplovacího systému věnovat velkou péči. Efekt úspěšné, vysoce kvalitní a profesionálně provedené rekonstrukce v podobě krásné fasády, v úspoře tepla a prodloužení životnosti domu, se rozhodně dostaví.
* * *
V září získala společnost KASTEN, spol. s r.o. titul FIRMA ROKU 2010 Středočeského kraje. Reference dokládají, že za pečlivou firmou zůstává skvělá stavba.

Nová fasáda? Adresa : http://www.kasten.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: zateplování panelových domů
Uloženo: 29.05.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde