Turisté mizí, ale vrátí se, věří Egypt

Po nájezdech zlodějů, kteří prý naštěstí nic cenného neuloupili, střídavě střeží muzeum vojáci, hasiči i běžní Egypťané.

„V Egyptě se děje něco velmi mimořádného. Lidé spolupracují s armádou a chrání muzeum společně,“ tvrdí šéf rady pro památky Zahí Havás.
Místní si totiž dobře uvědomují, že tisíce let staré památky patří k největšímu bohatství země. Egypt z něho těží i v současnosti. Jedním z nich je i průvodce Mahmúd Vakíl.

„Jsem čtrnáct dní bez práce. V Káhiře už nejsou turisté, všichni prchli a odjeli domů. Ale oni se vrátí. Podívejte se na toto muzeum. Kvůli němu přijedou příští rok zas,“ ujišťuje.
Nedaleko budovy vedla v minulých dnech bojová linie mezi demonstranty a příznivci vlády. Vzduchem létalo kamení a zápalné lahve. Jako barikády posloužilo vše, co bylo po ruce. Lidé se bili klacky, do davů najížděla auta, občas byla slyšet střelba. Lékaři ošetřovali zraněné v polních podmínkách přímo na ulici.

Podle novinářů, kteří v zemi i přes útoky násilníků zůstali, se ale situace o víkendu zklidnila a více připomíná relativně poklidné začátky protestů.
„Náměstí je mnohem klidnější, až radostné. Lidé skandují, poslouchají projevy a baví se s přáteli,“ popsal nedělní situaci reportér stanice CBS.

Protesty ale nekončí. Mnozí tu stále táboří a odmítají odejít, dokud prezident Mubarak neodstoupí. Lidé se ale začali bát, že je armáda z náměstí nakonec vytlačí, aby protesty v centru po dvou týdnech ukončila. Někteří demonstranti proto spali před pásy tanků, aby možný postup armády alespoň zdrželi.
Život se už začal částečně vracet do normálu. Podniky znovu otvírají, lidé se vracejí do práce. Také banky včera po několika dnech otevřely – okamžitě se zde vytvořily dlouhé fronty. Mnoha lidem došla hotovost a bankomaty byly prázdné.

V jednání mezi egyptskou vládou a opozicí včera došlo k prvnímu průlomu. Poprvé se ho účastnili i zástupci vlivného Muslimského bratrstva. Vyhradili si ale podmínku, že pokud schůzky nikam nepovedou, odstoupí od nich.
Češi jsou zpět

A sporných bodů je víc než dost. Ten hlavní je jasný. Opozice požaduje okamžité odstoupení prezidenta Mubaraka, zatímco on chce odejít až v září.
Viceprezident Umar Sulajmán, který jedná s opozicí, prý odmítl možnost vést zemi do voleb místo Mubaraka.
Spekuluje se tak už i o možnosti, že by vláda Mubaraka, který by zůstal formálně u moci, na delší dobu „odklidila“ do Německa. Prezident totiž v Evropě pravidelně podstupuje lékařské prohlídky.

Zatím posledním výsledkem jednání je vznik komise, která má připravit změnu ústavy a zemi tak dovést k demokratickým a spravedlivým volbám.
Během neděle se na pražské letiště v Ruzyni z Egypta vraceli poslední čeští turisté. Nepokoji nebyli nijak zbědovaní, mnozí naopak tvrdili, že násilí na vlastní kůži v hotelích nepocítili.
CK Beck Reisen a Egypt

Cestovní kancelář Beck Reisen od podzimu 2010 pořádala velice oblíbené zájezdy do Egypta – plavba po Nilu. Vzhledem k nynějším nepokojům odložila další termíny na podzim 2011.

CK Beck Reisen se specializuje na zájezdy pro seniory. Může vám to připadat divné či úsměvné, ale právě senioři se stanou, jestli už nejsou, silnou cílovou skupinou pro řadu odvětví. Beck Reisen působí v sedmi státech Evropy.
Turisté mizí, ale vrátí se, věří Egypt Adresa : http://egypt-egypt.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: Egypt, Beck Reisen, Beck, zájezdy pro seniory
Uloženo: 17.02.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde