Zahradní jezírka

Plánujete ozvláštnit Vaši již okoukanou zahradu? Zakládáte si zahradu kolem Vašeho právě dostavěného rodinného domu? Neopomněli jste možnost realizovat v tom Vašem koutku přírody vodní plochu – zahradní jezírko?
Pokud ano, neváhejte a nechte se inspirovat, jaké jsou možnosti v oblasti zahradních jezírek. Jezírka v současné době získávají pro svůj přírodní vzhled stále více na oblibě.
Zahradní jezírko může sloužit jako okrasa. V tomto případě můžeme hovořit o několika variantách buď o jednoduché nádrži s minimálním množstvím plovoucích a vodních rostlin, nebo o jezírku s vícero hloubkami příp. ozvláštněné vodními hrátkami jako jsou fontánky, potůčky atd. Zahradní jezírko můžeme také osázet rostlinami domácími (blatouchy, kosatce, rozrazili, orobince atd.) nebo rostlinami exotickými (lekníny, bambusy, lotosy atd.).
Lidé, kteří svůj životní styl stále více přibližují přírodě a souladu s ní, často preferují přírodní jezírka. Přírodní jezírko se mimo jiné vyznačuje tvarovaným dnem s několika hloubkami a výrazným břehem, který je osázen širokou škálou pobřežních a bahenních rostlin. Naše domácí flóra pak do těchto jezírek přitahuje vodoměrky, vážky, žáby, mloky a další hmyz a obojživelníky. Správně založená fauna a flóra v přírodním jezírku může v ideálním případě vytvořit biologickou rovnováhu (vyvážený poměr). Avšak je nutné si uvědomit, že v zahradním jezírku je téměř nemožné dosáhnout trvalé biologické rovnováhy. Z tohoto důvodu je činnost rostlin, živočichů a mikroorganismů podporována filtry, čerpadly a okysličovadly tak, aby kvalita vody zůstala zachována a voda obsahovala dostatek kyslíku. Širokou škálu těchto produktů má ve své nabídce JezírkaBrno.
Pokud budete přesto trvat na zcela přírodním jezírku bez techniky a technologie, musíte pamatovat při plánování takového jezírka např. s tím, že jeho hloubka by měla být min. 80-100cm a jezírko by mělo být minimálně 10m2 veliké. Zvažte možnost potůčku, který bude plnit funkci nejen okrasnou, ale bude také vylepšovat kvalitu vody tím, že jezírko bude obohacovat o kyslík. V takovém případě byste také měli být umírnění, co se týče počtu ryb ve Vašem zahradním jezírku (čím více živočichů v jezírku je, tím více klesá obsah kyslíku ve vodě).
Ve svých plánech můžete taktéž zvažovat, zda budete chovat v jezírku ryby a pak je nutné si zavčas ujasnit jaké druhy. Každý druh totiž potřebuje ke svému správnému vývoji a růstu určitý prostor v jezírku, některé druhy vystačí s menším prostorem, jiné naopak potřebují nádrž větší. Je nutné taky brát v potaz, že s rostoucím počtem ryb roste náročnost údržby kvality vody a v mnoha případech se bez technických a chemických pomůcek při budování jezírka neobejdete. V našich zeměpisných šířkách je nutné pamatovat na to, že ryby budou prospívat v jezírku, kde mohou bezpečně přežít zimu (tzn. např. zajištění dostatečné hloubky a obsah kyslíku ve vodě). Pokud budete mít mělké jezírko, pak bude nutné, aby ryby přezimovaly mimo jezírko. Jezírka Brno a její odborníci se rádi pomohou a dodají vhodné druhy ryb pro Vaše zahradní jezírko.

Zahradní jezírka Adresa : http://www.jezirka-brno.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: jezírka
Uloženo: 03.02.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde