Jaké jezírko postavit?

Vybíráte správné jezírko pro Vaši zahradu a nemůžete se rozhodnou, zda zvolit nádrž fóliovou, hotovou nebo hliněnou? Foliová zahradní jezírka jsme Vám již představili na stránkách www.jezirka-brno.cz. Zmínili jsme také specifika pro KOI jezírka, které jsou vzhledem ke stoupající oblibě KOI kaprů stále častěji vidět na našich zahradách, proto si pojďme nyní napsat něco více informací o hotových nádržích.
Dříve byla škála hotových nádrží velice omezená, ale s rostoucí poptávkou zákazníků po zahradních jezírkách se výrobci začínají „předhánět“ v nejrůznějších velikostech, tvarech, rozličných površích a promyšlených prostorách k osázení. Hotová plastová jezírka jdou usadit prakticky do všech druhů půdy. Oproti fóliovým jezírkům jsou robustnější a prakticky nezničitelné. Jsou mobilní, v případě stěhování lze hotovou nádrž vyjmout ze země a přenést na nové místo.
Menší hotové nádrže jsou většinou vyrobeny z polyetylénu (PE) a větší z pryskyřice zpevněné skelným vláknem. Nádrže z PE jsou levnější, ale i méně stabilní. Vyšší stabilitu deklarují výrobci pryskyřičných nádrží zpevněných skelným vláknem. Oba materiály stejně jako u fóliových jezírek jsou odolné proti mrazu a UV záření.
Pokud dáte přednost hotové nádrži před izolované s využitím jezírkové folie, mějte na paměti, že při výkopových pracích a usazování nádrže budete muset pracovat velice přesně. Nejprve byste měli postavit hotovou nádrž na zvolené místo zahradního jezírka a vyznačit na zemí obrysy nádrže. Poté vyznačenou plochu po celém obvodu rozšíříte cca o 10 cm a sejmete z ní drny, odstraníte kamení a podklad urovnáte. Na takto upravený podklad opětovně usadíte hotovou nádrž, čímž získáte otisk nejhlubší části zahradního jezírka. Tuto nejhlubší část vykopejte opět cca o 10 cm hlubší a širší než je hotová nádrž. Do takto připravené hlubší díry vložíte hotovou nádrž a zjistíte otisk mělčích částí. Nezapomínejte na odstranění kamení a kořenů, které se v jámě objeví. Po té je nutné vytvarovat vodorovné podloží a vysypat je cca 10 cm vrstvou písku. Po usazení hotové nádrže do takto přichystaného podloží opět zkontrolujeme, zda je vodorovná a nehýbe se. Jezírko napustíme do 1/3 vodou a přistoupíme k vysypání prostoru mezi nádrží a půdou pískem, který prolíváme mírným proudem vody.
Hotové nádrže jsou některými zákazníky využity jako vyvýšená jezírka (hladiny je položená výše než samotný povrch). Variantně lze toto vyvýšené jezírko obložit dřevem nebo kamennou zídkou.
Pokud máte na Všem pozemku dostatek místa, využijte toho a hotovou nádrž rozšiřte o mělčinu nebo bažinu (pomocí fólie nebo lze zakoupit doplňkový díl, který připevníte k hotové nádrži).
Jaké jsou tedy výhody hotových nádrží? Rychlejší a jednodušší instalace, jsou prakticky nezničitelné, lze je použít jako vyvýšené jezírko třeba na terasu. Ale nezapomínejte ani na fóliová jezírka i ty přináší svá pozitiva např. při realizaci jezírka v nerovném terénu, bezespornou je také jejich možná individuální úprava. Neváhejte prokonzultovat to správné jezírko pro Vaši zahradu s odborníky z JezírkaBrno.

Jaké jezírko postavit? Adresa : http://www.jezirka-brno.cz/zahradni-jezirka-c-1-k-10.html
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: jezírka
Uloženo: 03.02.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde