Zahradní jezírka

Stavba zahradního jezírka patří k největším investicím na Vaší zahradě. Realizace zahradního jezírka si žádá Vaši důkladnou přípravu již v době plánování typu nádrže. V následujících pár řádcích si Vás dovolíme provést problematikou jednotlivých typů nádrží.
Trh se zahradními jezírky Vám nabízí hned několik možností fóliové, hotové nebo hliněné nádrže. Záleží na Vás, na místních podmínkách a na typu jezírka pro jaký druh nádrže se rozhodnete.
Firma Jezírka Brno v návaznosti na poptávku zákazníků nabízí zejména fóliová zahradní jezírka. Pokud si přejete zakomponovat zahradní jezírko do Vaší zahrady co nejpřirozeněji pak fóliové jezírko je ta správná volba. Fólie je materiál, který lze použít jak u okrasných, tak i u přírodních zahradních jezírek.
Používané fólie jsou určené speciálně pro vodní jezírka a zaručují trvanlivost, vodotěsnost, mrazuvzdornost a do určité míry také odolnost vůči tlaku kořenů rostlin v jezírku (výrobci fólie z EPDM garantují, že kořeny do fólie vůbec neproniknou). Na trhu jsou k dostání tři druhy fólií: z PE (polyetylenu), PVC (polyvinylchloridu) a EPDM (etylpropylénového kaučuku). Fólie z PE jsou vysoce elastické, neobsahují změkčovadla a jsou v porovnání s ostatními fóliemi nejlevnější, ovšem vydrží o něco méně. Fólie z PVC obsahují změkčovadla. Při nákupu dbejte na to, aby tato fólie nebyla vyrobena z regenerátů, protože jen tyto jsou odolné vůči UV záření a mrazu. Fólie EPDM jsou nejekologičtější, nejkvalitnější a nejpevnější z výše jmenovaných. Kaučuková fólie je extrémně pružná a nepropouští kořeny, je velice dobře zpracovatelná.
Jmenované fólie se nabízejí v různých sílách od 0,5 mm až do 2 mm (viz jezirka-brno.cz). Se sílou fólie roste její cena. Také platí, že čím je fólie silnější tím hůře se s ní manipuluje a tvaruje, neboť je méně nepoddajná. Praxe ukázala, že fólie o síle 1-1,5 mm jsou pro zahradní jezírka dostatečné. Barva fólie neovlivňuje kvalitu jezírka. Tmavší fólie zlepšují zrcadlení vodní hladiny a navozují větší hloubku v jezírku.
Fólie se prodávají v různých šířkách (1-8 metrů) a nejčastěji v délce 25 metrů. Pokud se rozhodnete pro větší jezírko, než jsou uvedené rozměry, není to problém, fólie lze slepovat dohromady. Nepouštějte se však do této činnosti sami, nechejte ji udělat odborníky. Záhyby a sváry jsou potencionální místa prasknutí a jiných problémů a proto by se k této činnosti mělo přistupovat s velkou vážností. Uvědomte si, že zahradní jezírko budujete na několik let dopředu.
I kvalitní fólie se může poškodit (prokousnutí od živočichů, špičaté kameny, ostré nářadí atd.), proto je nutné mít kvalitní podloží, které je tvořeno vrstvou písku a geotextilie, proti hrabošům se lze např. použít zahrabanou kovovou mřížku.

Zahradní jezírka Adresa : http://www.jezirka-brno.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: jezírka
Uloženo: 19.01.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde