Revera.cz

Reverzní aukce

Co to jsou reverzní aukce? Jsou to aukce založené na opaku aukcí klasických. U klasických aukcí prodejce - dodavatel nabízí výrobek, zboží s nějakou vyvolávací cenou a zájemci - kupující přihazují až do ukončení vystavení aukce. Ten kdo přihodí nejvyšší cenu do ukončení aukce, tuto aukci vyhrál a má právo si vystavený výrobek za předeslaných podmínek koupit. Toto je ale notoricky známé a není již třeba dále toto téma rozvíjet.
U reverzních aukcí je to všechno naopak. Kupující - zájemce o zboží, výrobek nebo službu vloží do systému www.revera.cz svůj požadavek, doplněný veškerými informacemi, které jsou potřebné k vytvoření nabídky dodavatelem. Má-li dodavatel co možná nejpřesněji určit cenu a další podmínky k uzavření smluvního vztahu, musí poptávající věnovat velkou pozornost podkladům, které do poptávky uvede.
U poptávky na koupi jízdního kola budou podklady, pokud má kupující jasno o typu a výrobci, jistě stručnější, než podklady na poptávku zhotovení hrubé stavby rodinného domu.
K tomuto účelu je možné do systému vkládat obrázky, fotografie, soubory a je v zájmu každého kupujícího co nejvíc využít těchto možností.
Dodavatel pak nabízí výhodnější podmínky, zejména pak cenu, která je u nabídek asi vždycky nejdůležitější, za kterých je ochoten a schopen uzavřít s poptávajícím smluvní vztah.
Ve světě je tento typ aukcí hodně rozšířený a získává si stále více příznivců jak mezi kupujícími, tak mezi dodavateli.
V našich - českých podmínkách - se tyto aukce teprve "rozjíždějí", ale jakmile potenciální zákazníci - kupující pochopí výhody tohoto systému, budou zcela jistě využívat reverzních aukcí stále častěji a častěji. Jde jen o to si uvědomit, jak málo vynaloženého úsilí je potřeba k zadání poptávky a jaký cenový efekt může mít uzavřená smlouva s dodavatelem, který vzešel z této aukce.
Kupující zadáním poptávky získává možnost koupit zboží nebo službu mnohdy až o 30% levněji. Je to dáno tím, že nabídky dodavatelů jsou u každé poptávky zveřejněny a lze tedy operativně reagovat nabídnutím, třeba i opakovaně, výhodnější nabídky, zejména pak ceny.
Pro dodavatele spočívá výhoda v tom, že vidí, opět online, za jakých dodacích a cenových podmínek je konkurence schopna uzavřít kupní smlouvu nebo smlouvu o dílo a může tedy opakovaně navrhnout ještě výhodnější nabídku.
Může rovněž učinit opatření, která ho přiblíží cenově ke konkurenci a porovnat svoji konkurenceschopnost s podobnými dodavateli.
V neposlední řadě jsou reverzní aukce výborným prostředkem k zadávání veřejných výběrových řízení státních zakázek. Není nic lepšího pro boj s korupcí než dát možnost všem občanům té či oné obce veřejně sledovat vývoj cen za zakázku vypsanou zástupci obecního nebo městského úřadu.
Využijte reverzních aukcí ke snížení nákladů za nákup zboží, výrobků nebo služeb.
www.revera.cz



Revera.cz Adresa : http://revera.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: Poptávky, poptávky jinak, reverzní aukce, aukce, výběrové řízení
Uloženo: 25.07.2010
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: 5
Hodnocení webu: 4.2

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde