Portál o řemeslech, průmyslu, výrobě

Terasa

Terasa svou funkčností, byť jen sezónně, rozšiřuje obytný prostor domu. Je to místo pro uvolnění a odpočinek. Terasy jsou v podstatě přechodem mezi domem a zahradou. Umísťujeme je tak, aby byly dostatečně osluněné a umožňovaly nám výhled do zahrady. Nejlepší podmínky nabízejí široké pozemky, u nichž terasa lemuje celou boční stranu domu a je přístupná z více přízemních místností.

Velikost terasy potom souvisí s prostorovými možnostmi a se způsobem jejího využití. Jako nejmenší možný se považuje rozměr 3 x 4 m, tento lze ještě účelně a prakticky využívat. Menší plochy jsou považovány za stísněné a neposkytují nám patřičný komfort. Již dopředu si také musíme promyslet, jaké vybavení zde chceme mít, zda se spokojíme s lehkým sedacím nábytkem, či masivním dřevěným posezením, doplněným o gril. Každá z těchto variant přitom vyžaduje zcela odlišné rozměry.

Výběr podlahy terasy taktéž vychází z účelu jejího užívání. Volba je většinou mezi lehkou podlahou, kterou tvoří dřevěné palubovky nebo těžkou zpevněnou plochou. Materiál i barvu bychom měli vybírat podle charakteru domu, nejvhodnější jsou jednoduché střízlivé barvy, které ladí s celým domem. Pokud není terasa krytá, musíme podlahu dobře ošetřit nátěrovými hmotami, aby patřičně odolávala povětrnostním vlivům. Volit potom musíme takový materiál, který po dešti rychle vyschne a v průběhu používání nemění svůj tvar.

Terasa by však měla poskytovat i dostatek soukromí, jehož docílíme drobným architektonickým prvkem, například pergolou nebo zástěnou markýzou. Před nepříznivým počasím nás potom ochrání lehké plexisklo či polykarbonátová deska umístěná na střechu pergoly. Konstrukci tohoto stavení je možno zvolit ze dřeva nebo z lehké kovové montáže, která nepůsobí tak mohutně. Toto vše přímo vybízí k tomu, abychom zde nechali pnout popínavé rostliny. Tam, kde není možnost výsadby trvalých porostů, umístíme různé osázené typy nádob – jak například kamenná koryta nebo jen obyčejné květináče. V létě můžeme na terasu umístit také některé pokojové rostliny.

Pokud se tedy rozhodneme, že svůj dům doplníme o terasu, můžeme její realizaci svěřit specializované firmě nebo si ji můžeme postavit svépomoci. Celá stavba přitom není nijak obtížná. U terasy stavebně připojené k domu je nezbytné její nezávislé založení s dilatační spárou, aby v důsledku rozdílného sedání nedošlo k jejímu odtržení od domu. Nutná je také dobrá izolace proti vodě – dřevěnou konstrukci vždy umisťujeme na nadzemní základy. Jako podklad poslouží drobné kamenivo nebo štěrkopísek, spádování by přitom mělo být směrem od domu.

Pamatovat musíme také na stavení zákon, ten nám říká, že pokud bude zamýšlená terasa přesahovat výměru 16m2 nebo bude realizována ve spojení s opěrnou zdí domu, je brána jako jednoduchá stavba vyžadující samostatné stavební povolení. Pokud tedy naše terasa spadá do některé z kategorií, musíme vše nahlásit na stavebním úřadě, pod který spadá náš dům či byt.
Portál o řemeslech, průmyslu, výrobě Adresa : http://www.svetremesel.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: Řemesla, výroba, služby
Uloženo: 13.04.2010
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde