Autosedačky – bezpečí pro vaše děti

Kvalitní dětská autosedačka má hlavně ochranou funkci. Jde o důležitý prvek pasivní bezpečnosti. Není proto divu, že velmi důležitým vodítkem jsou při výběru autosedačky crash testy, které provádějí různé evropské automotokluby. Tyto instituce si důležitost bezpečnosti dětských autosedaček samozřejmě naplno uvědomují a do jejich testů investují mnoho času a nemalé finanční prostředky. Díky tomu lze jejich testy považovat za objektivní a opravdu zásadní kritérium kvality.

Ptejte se na umístění v testech



Velmi kvalitní a podrobné testy autosedaček provádí německý automotoklub ADAC nebo rakouský ÖAMTC. V roce 2009 například zmíněné instituce otestovaly 22 nových modelů dětských autosedaček a tento test odhalil několik zásadních skutečností: Úroveň značkových dětských autosedaček je v Evropě obecně vysoká, za kvalitu a bezpečnost si musíte zaplatit a ani tolik vychvalovaný systém ISOFIX nemusí být zárukou bezpečnosti, protože i ten je třeba vyrobit dle náročných technických požadavků. Jeho přidání z nekvalitní sedačky bezpečnou prostě neudělá. Mimochodem čtyři autosedačky v popisovaném testu úplně propadly.

Jak tedy najít bezpečnou autosedačku? Ptejte se personálu v prodejnách, e-mailujte provozovatelům e-shopů. Dobrý prodavač vám v tomto směru dokáže poradit. „Všichni renomovaní výrobci kladou důraz především na bezpečí a přední umístění v crash testech“, popisuje důležitost testů Mgr. Simona Štruncová, provozovatelka obchodu a e-shopu Topkocarky.cz, který se na kvalitní dětské autosedačky specializuje. Kvalifikovaný prodavač v obchodě by měl tedy přesně vědět, zda si ta která sedačka v testech vedla dobře, a je proto bezpečná.

Testy autosedaček probíhají každý rok tak, jak se na trhu objevují nové modely a typy. Vůbec však nevadí, že vaše vyhlédnutá autosedačka úspěšně prošla testem třeba v roce 2007. Testy tolik nestárnou a i tato autosedačka poskytne vašemu dítěti dokonalé bezpečí a pohodlí.

Zvolte správnou kategorii



Při výběru autosedačky je potřeba správně zvolit velikostní kategorii. Autosedačka totiž musí přesně odpovídat velikosti a váze vašeho dítěte. „Důležité je, aby hlavička dítěte nepřesahovala přes chrániče hlavy“, uvádí důležitý detail majitelka obchodu Topkocarky.cz.
Ačkoli na trhu najdete i univerzálnější modely, volte raději autosedačku přesně odpovídající stáří vašeho dítěte. Univerzálnější autosedačky vám sice ušetří nějaké peníze (vaše dítě z ní tak rychle „nevyroste“), jsou však daleko méně bezpečné.

Výrobci označují velikosti autosedaček pomocí čísel - 0, 0+, 1+, 2+, 3+. V kategoriích 0 a 0+ najdete skořepinové sedačky pro nejmenší děti, které se umísťují proti směru jízdy a dítě v nich leží. V kategorii 2+ a 3+ jsou už sedačky pro starší děti. Ty se už poutají běžnými bezpečnostními pásy.

Kvalitní autosedačky nabízí také systém uchycení ISOFIX, s jehož pomocí sedačku snadno pevně zafixujete k sedadlu auta. Sytém ISOFIX velmi přispívá k pasivní bezpečnosti dítěte, musí jej však podporovat také váš automobil.

Dražší = lepší = bezpečnější



Jakého výrobce tedy vybrat? „Obecně bych doporučila značku, která má dlouhodobě dobré výsledky při crash testech. Mezi ty nejlepší patří: Römer, Maxi Cosi, Concord, Cybex, Be Safe nebo Kiddy“, popisuje Mgr. Simona Štrunová. Jde převážně o dražší značky, nicméně je třeba si uvědomit, že jde o bezpečí dítěte a nekvalitní autosedačka či špatná instalace může ovlivnit zdraví a bezpečnost vašeho dítěte. Na dětských autosedačkách se rozhodně nevyplatí šetřit.


Článek vznikl ve spolupráci s internetovým obchodem Topkocarky.cz.
Autosedačky – bezpečí pro vaše děti Adresa : http://www.topkocarky.cz/
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: autosedačky, auto-moto, děstké potřeby, cestování
Uloženo: 01.04.2010
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde