Tikveš - makedonská vína

Vinařská oblast Tikveš, uznávaná za nejdůležitější vinařskou oblast Makedonie, je domovem našeho vinařství. V této oblasti se setkává středomořské ovzduší z jihu s kontinentálními větry ze severu, což vytváří výtečné podmínky pro pěstování ovocných, živých, temperamentních a ovocných vín. V průměru se tu zpracuje 30 000 tun hroznů ročně. S plochou 100 000 metrů čtverečných zaměstnává v současnosti vinařství Tikveš 350 lidí a prodává svá vína po celé Makedonii a ve více než patnácti dalších zemí, čímž se stává největším vinařským podnikem této země.

Díky harmonickému podnebí a zeměpisné konvergenci je región Tikveš ideálním místem pro kultivaci skvostného vína, které se tu produkuje už více než 2500 let. Je to místo, kde tvrdě pracující obyvatelé vždy žili z vína i pro víno, kde celé vesnice vyrůstaly oddány vínu, a kde lidé zasvětili své životy jedinému: pěstování vína, pečování o víno, a vychutnávání vína.

Oblast Tikveš je úrodné území o zhruba 2000 čtverečných kilometrech, situováno ve střední Makedonii a chráněno vysočinou ze tří stran. Oblast sestává z mírných kopečků, jejichž průměrná výše je 300 metrů nad mořem. Podnebí je charakterizováno dlouhým a teplým létem a mírnou a deštivou zimou. Průměrný roční množství srážek je 460 mm. Jara jsou krátká a svěží, a podzimy dlouhé a teplé.

Nadmořská výška se pohybuje mezi 110 až 650 metry a řeka Vadar, hlavní řeka země, rozděluje údolí do západní a východní části. Tyto dvě části jsou velice rozdílné co se týče jejich reliéfu, klimatu, povrchové vody, kvality půdy, a flóry a fauny.

Východní část údolí je suchá a řídce obydlená, kdežto západní část je úrodná a v porovnání s východní částí mnohem více osídlená. Tato část je také plná lesů, minerálů, a pastvin, a připomíná oázu s virtuální Valhalou vinic a sadů.
Tikveš - makedonská vína Adresa : http://www.tikves.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: makedonie,makedonska vina,makedonske vino,vino,tikves
Uloženo: 15.02.2010
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde