Horákovy školky

Horákovy školky v Bystřici pod Hostýnem jsou již od roku 1926 spojeny se jménem pana Antonína Horáka, zakladatele firmy.
Pan Horák nastoupil svou zahradnickou cestu v obchodním zahradnictví pana Neumana v Hořicích, kde se i vyučil. Později pracoval v zahradnickém závodě pana Chrástného v Dobřichově u Peček a dále jako obchodní zástupce zahradnické firmy Josef Vaněk v Chrudimi.
V roce 1926 obdržel živnostenský list a založil Horákovy školky v Bystřici pod Hostýnem. Jeho neobvyklá pracovní a odborná úsilí dokazuje i soubor katalogů z let 1930-1940 v nichž v posledních ročnících nabízel pan Horák více jak 1000 druhů a kultivarů rostlin. Jeho oblíbené kultury byly Clematisy - plaménky pěstované v 44 druzích a kultivarech, dřevité pivoňky ve 45 odrůdách, šeříky ve 31 odrůdách, růže ve 152 odrůdách a dále trvalky a zejména alpinky ve 360 druzích mimo jiné i s vodními a akvarijními rostlinami.
Pan Antonín Horák si založil v Bystřici pod Hostýnem i rodinu. Spolu s manželkou vychovali dceru Libuši a dva syny Jaroslava a Květoslava. Všichni tři sourozenci vyrůstali v zahradnickém zázemí a přes dobu války i socialistického realismu pracovali společně až do roku 1991 ve společném komplexu Státního statku Kroměříž. V roce 1991, po navrácení majetku, se každý ze sourozenců osamostatnil.
Pan Jaroslav Horák získal v roce 1991 živnost k provozování zahradnictví a spolu se svým synem Dušanem pokračoval v tradici zahradnického jména Horákových školek až do listopadu 1997, kdy zemřel.
V současné době existuje firma Horákovy školky již ve třetí generaci se stejným obchodním jménem a bude snad v sortimentu oblíbených dřevin zakladatele pokračovat i nadále.
Horákovy školky Adresa : http://www.skolkyhorak.cz
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: listnaté dřeviny, jehličnany, popínavé rostliny, trvalky, kapradiny, vodní a bah
Uloženo: 20.08.2009
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: 1
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde