Rozhodčí soud

Jistě jste zaznamenali v poslední době řadu krachů několika významných i středních firem. Co si myslíte, že stojí za příčinou jejich krachu? Zpravidla to totiž byly firmy, které dodávali velmi kvalitní produkty. Může za to především finanční krize. Díky finanční krizi se podniky snaží co nejvíce oddálit splatnost svých faktur a vystavují tak firmy neschopnosti splácet dostát svým závazkům. Nabourávají jim tedy tímto Cashflow. Firmy z pravidla nemají moc možností, jak se bránit. Jedinou možností je jít k soudu, avšak tato varianta je velice časově náročná, finančně nákladná a s velmi nejistým výsledkem, zda se vůbec ke svým finančním prostředkům dostanete.

Rozhodčí soud


Moderní a profesionální alternativou k běžnému soudnímu líčení je Rozhodčí soud. Rozhodčí soud je zhruba o 70% levnější (platíte pouze poplatek 5% z hodnoty sporu a nic více), ušetříte především na právním zastoupení. Rozhodčí soud, neboli také rozhodčí řízení či arbitráž nabízí také především časovou úsporu a okamžitou vykonavatelnost rozhodnutí.
Rozhodčí soud oproti klasickému neprobíhá několik měsíců a let, kdy se může protistrana do nekonečna odvolávat, ale trvá zpravidla 14 dnů až 3 týdny. Rozhodnutím rozhodčího soudu je rozhodčí nález, který slouží i jako exekuční titul. Exekutor na jeho základě tedy může okamžitě zahájit exekuci. Rozhodčí řízení bývá zpravidla jednoinstanční, což znamená, že se proti jeho rozsudku, pokud se strany nedohodnou jinak, nedá odvolat a je okamžitě vymahatelné. Proč jste o rozhodčím řízení neslyšeli dříve? Rozhodčí řízení je známé především v Americe a západní Evropě spíše pod pojmem arbitráž, kde patří k často vyhledávaným a oblíbeným způsobům řešení obchodních sporů. V České republice není rozhodčí řízení zatím moc známé a využívali jej především velké podniky, nebo firmy z finančního sektoru.

Jak můžete začít využívat rozhodčí soud a jaké výhody Vám to přinese? Do Vašich smluv zakomponujte následující znění rozhodčí doložky, to Vám zajistí, že případný spor se bude řešit u rozhodčího soudu.

Smluvní strany se výslovně dohodly, že veškeré majetkové spory, které v budoucnu vzniknou, a to ze všech smluvních vztahů a dohod uzavřených mezi shora uvedenými smluvní stranami nebo ze všech jednostranných právních úkonů jednoho z účastníků vůči druhému účastníkovi (dále jen „právní vztahy“), jakož i spory, které vzniknou v souvislosti s těmito právními vztahy, včetně otázek jejich platnosti, výkladu, realizace či ukončení, otázek práv z těchto právních vztahů přímo vznikajících, a to i v případě, že tyto právní vztahy budou neplatné, budou zrušeny nebo od nich bude odstoupeno (dále jen „spory“), budou rozhodovány v jednoinstančním rozhodčím řízení před rozhodcem jmenovaným B&N Fin Protection, SE, Náměstí Svobody 93/22, Brno, PSČ 60200, IČO: 28359011 v souladu se zákonem č. 216/1994 Sb., o rozhodčím řízení a o výkonu rozhodčích nálezů (zákon o rozhodčím řízení), v platném znění, a to podle Rozhodčího řádu a Poplatkového řádu vydaných tímto rozhodcem, s tím, že tyto dokumenty jsou zveřejněny v platném znění na internetových stránkách rozhodce www.rozhodcidolozka.com. Smluvní strany tímto výslovně pověřují rozhodce k rozhodování všech sporů podle zásad spravedlnosti. Smluvní strany prohlašují, že se před podpisem této smlouvy seznámily s Rozhodčím řádem a Poplatkovým řádem rozhodce a s těmito souhlasí, což svým podpisem na této smlouvě současně stvrzují.

Rozhodčí řízení


* Rychlejší (14 dnů až 3 týdny)
* Levnější (zaplatíte pouze 5% z hodnoty sporu jinak nic více)
* Může být zdarma (náklady nese strana, která prohrála)
* Okamžitě vykonavatelné (rozhodčí nález funguje jako exekuční titul)
* Neveřejné
* Online

Nepoužívám smlouvy, ale pouze fakturuji. I přesto můžete využít ochrany, kterou Vám nabízí rozhodčí soud. Na spodní strany faktury – dodacího listu uveďte znění rozhodčí doložky. Před expedováním zboží počkejte, než se Vám vrátí faktura podepsaná od osoby oprávněné jednat za společnost a posléze expedujte zboží. Tímto postupem se 100% ochráníte před případným nezaplacením faktury a můžete ji okamžitě nárokovat.

Pokud se Vám text rozhodčí doložky zdá dlouhý, nebo se Vám nevejde na fakturu, doporučujeme na fakturu pouze uvést následující větu a vytvořit si všeobecné obchodní podmínky.

Tato faktura se řídí všeobecnými smluvními podmínkami firmy ….., které jsou k dispozici v tištěné podobě v sídle firmy.

Neváhejte se s dotazy na rozhodčí řízení obrátit na naši bezplatnou infolinku …. Nebo na stránky Rozhodčí soud.
Rozhodčí soud Adresa : http://rozhodcidolozka.cz
Kategorie: Instituce, organizace, úřady
Klíčová slova: Rozhodčí soud, rozhodčí řízení, arbitráž, exekuce, vymáhání pohledávek
Uloženo: 21.01.2010
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: 1
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde