Navigace a vše kolem ní

Navigace jako nedílná součást života.Webové stránky o způsobu a metodách orientace v prostoru. Navigace je činnost, během které kontrolujeme pohyb letadla či auta z jednoho místa na druhé. Navigace je také termín používaný v umění jako speciální schopnost, jež je vyjádřena pomocí navigátorů, aby byli umělci schopni předvést navigační úkol. „Navigovat“ je slovo odvozené z latiny ze slova „navigace“ což znamená „plachtit“. Všechny navigační techniky dokáží určit přesnou pozici osoby podle známých pravidel, které jsou zeměpisná šířka a délka.

Zeměpisná šířka místa na zemském povrchu je úhlová vzdálenost mezi severem a jihem. Zeměpisná šířka je obvykle vyjádřena ve stupních (označenými °) seřazených od 0° na Rovníku až po 90° na Severním či jižním pólu. V minulosti námořníci počítali zeměpisnou šířku na severní polokouli pomocí severní hvězdy Polárky. Používali ale také speciální tabulky, aby minimalizovali chybu způsobenou špatným viděním. Všeobecně výška Polárky ve stupních v oblouku nad horizontem je zeměpisná šířka pozorující osoby.
Zeměpisná délka je podobná zeměpisné šířce ve směru, kde zeměpisná délka daného místa na zemském povrchu je úhlová vzdálenost východně či západně od Greenwichského poledníku. Zeměpisná délka je běžně vyjádřena ve stupních, kde nultý poledník má hodnotu 0° a datová čára 180°. Pomocí zeměpisné délky také vznikly časová pásma, kde každých 15° se posune čas o jednu hodinu vpřed nebo vzad.

Navigace a vše kolem ní Adresa : http://www.navigace24.cz/
Kategorie: Cestování­, dovolená
Klíčová slova: GPS, ptáci, mapa, kompas
Uloženo: 28.07.2009
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde