Kréta, největší řecký ostrov

Pátý nejrozlehlejší ostrov Středozemního moře a největší z ostrovů Řecka se rozkládá na území 8.336 čtverečních kilometrů. Ostrov měří 260 kilometrů na délku. Šířka se pohybuje od asi 60 kilometrů na nejširším místě a jen 12 kilometrů v místě nejužším. Pobřeží Kréty má na délku o něco více než 1.000 km. Ze severu omývá ostrov Krétské moře, z jihu mořem Libyjským. Krétský povrch je charakteristický vysokým horstvem, jež udává ráz Kréty. Nejvyšší horou je Mt. Psiloreiti s výškou 2.456 m.n.m. v pohoří Idi. I další hory mají značnou výšku.

Trvale bydlí na Krétě přes 600.000 obyvatel. Takřka polovina z nich našlo svůj domov ve velkých městech. Dnes je hlavním městem Kréty Iraklio. Nebylo tomu tak ale vždy. V minulosti byla hlavním městem Chania. V obou městech se nachází mezinárodní letiště.

Kréťané jsou bezpochyby hrdí a pohostinní lidé. Nikam se neženou a řadí se k nejdéle žijícím lidem na světě. Vděčí za to hlavně olivovému oleji, kterého jsou největší konzumenti na planetě. S olivovým olejem se v různých formách turisté potkávají během celého pobytu. Dokonce i zdejší sladkosti jsou hlavně ztužený olivový olej s cukrem.

Krétu je možné rozdělit na 4 kraje. Těmi jsou západní Chania, pak Rhetymno, Iraklio a na konec Lassithi. Krajskými městy jsou Chania se 60 tisíci obyvateli, Heraklion (120.000 obyvatel), Rhetymno asi 25.000 obyvatel a nejmenší Ag. Nikólaos (7.000 obyvatel). Z perspektivy návštěvníků Kréty je ovšem lepší dělit ostrov pouze na tři regiony. Jsou jimi východní, střední a západní Kréta. Cestovní kanceláře pak ostrov často dále dělí na jižní a severní pobřeží.

Sever Kréty


Severní část Kréty je významně ovlivněna turistickým ruchem. Letoviska se nacházejí rozseta po celé délce. Obce podél pobřeží propojuje hlavní silnice. Ta bývá někdy označována jako Krétská dálnice. Moře na severu Kréty je klidnější. Je obvykle teplejší a pláže se svažují jen mírně. Tento region je tak vhodný k rodinné dovolené a dobře se tady budou cítit i méně zdatní plavci. K tomu všemu je moře v místních zálivech prakticky bez vln. Návštěvníci Kréty si tady mohou připadat jako na koupališti.

Jih ostrova Kréta


Jižní region turistika ovlivňuje jen málo. Cestovatele tady neobtěžují diskotéky a zástupy dalších lidí. Dovolená je tu klidná a pohodová.. Libyjské moře bývá studenější a poměrně často zde fouká. V moři jsou místy silné proudy. Místa ke koupání se prudce svažují do hloubky. Jižní pobřeží není příliš vhodné pro méně zdatné plavce. Nejsou tu k dispozici ani vodní zábavní parky. Zase je tady moře zajímavější pro potápění.

Krétská východní část


Východní část Kréty se rozkládá od východního okraje Heraklionu přes celé Lassithi. Lassithi je mimochodem nejsušší částí ostrova. I tak se zde daří olivovníkům. Charakter krajiny udává relativně nízké, zato však divoké horstvo Tripti. Východ Kréty je místem kontrastů. Hustě zalidněné turistické oblasti na severním pobřeží se postupně mění v klidné, prakticky liduprázdné obce na jižním a východním pobřeží. Vnitrozemí se specializuje hlavně na zemědělství. Porovnání se západní Krétou je poměrně chudé.

Okolí hlavního města Agios Nikolaos je častým a oblíbeným cílem pořadatelů zájezdů. V blízkosti obce Stalida mají turisté spousta noční zábavy. K návštěvě zvou tradiční vesničky a leží tady i oblíbená palmová pláž Vai.

Střední Kréta


Největší část turistů míří právě do těchto míst. A to buď rovnou do hlavního města Heraklionu, či do některého z prázdninových středisek na severu. Těch je zde skutečně hodně. Zajímavé je, že přibližně polovina veškerých ubytovacích kapacit na ostrově se nachází v této oblasti. Střední Krétě dominuje pohoří Ida. To v překladu znamená Bílé hory. Od východu sem zasahuje pohoří Dikti. V jižní části se nachází planina Messara. Ta je jedním z nejúrodnějších míst ostrova. Díky čemuž se střed ostrova stal hlavním centrem zemědělství.

V této oblasti se nachází řada důležitých archeologických památek. Nejdůležitějším je bezpochyby palác Knossos nedaleko Heraklionu. Kromě příjemných středisek a dobrých pláží je tato část Kréty vyhledávaná i kvůli možnosti poznávání Kréty. Ze zdejších prázdninových středisek je to jen kousek do velkých měst Rhetymno a Heraklion. Dá se do nich rychle dostat hromadnou dopravou či lodí. Vypůjčené auto pak přibližuje celou Krétu.

Západní Kréta


Západní region je nejzelenější a nejhornatější částí ostrova. Krajině vévodí nepřehlédnutelné Bílé hory (v překladu Lefka Ori). Jejich výška dosahuje 2.500 m.n.m.. Hory strmě klesají k Libyjskému moři a nacházejí se tady četné kaňony a soutěsky. Nejznámější z nich je soutěska Samaria. Ta je nejhlubší a zároveň druhá nejdelší soutěska v Evropě.

Západní část Kréty je vcelku úrodná. Pěstuje se tady množství oliv a citrusových plodů. Sever skýtá množství vynikajících pláží a turistických cílů. Leží tu i 2 nejhezčí města Kréty Rhetymnon a Chania.
Kréta, největší řecký ostrov Adresa : http://bajecna-kreta.weebly.com/
Kategorie: Cestování­, dovolená
Klíčová slova: cestování, dovolená, zájezdy, moře, pláže, Řecko, Kréta
Uloženo: 24.01.2019
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde