Ostrov Rhodos v Řecku

Čtvrtý největší řecký ostrov Rhodos má snad vše, co se dá od místa ke strávení letní dovolené očekávat. Překrásné písečné i oblázkové pláže, průzračně čisté moře, příjemně teplé klima od května do října i spoustu historických památek.

Drtivá většina turistů cestuje v létě na Rhodos kvůli moři a zdejším plážím. Ostrov nabízí řadu různých pláží a míst ke koupání. K těm nejznámějším se řadí bezpochyby Ladiko a Anthony Quinn. Tyto pláže leží asi půl kilometru od sebe v blízkosti obce Faliraki. Podle spousty turistů i místních jde o nejkrásnější pláže na Rhodu. Jen asi 1 kilometr severním směrem od nich, mezi obcemi Faliraki a Kallithea, se táhne 4 kilometry dlouhá písečná pláž. Ta se jmenuje Faliraki a je největší pláží na ostrově. Ještě dále na sever je pak k nalezení pláž Kallithea u stejnojmenné obce. Za návštěvu stojí i starobylé lázně. Většina návštěvníků sem ovšem míří kvůli koupání nebo potápění.

Na druhou stranu od Faliraki, směrem ke Kolympii, se rozkládá další pláž. Ta měří na délku přes 3 kilometry. A ani uprostřed nejvyšší turistické sezóny nebývá nikterak přelidněná. Své jméno Afandou dostala podle nedalekého letoviska. A konečně jižním směrem od vesničky Kolympia se rozkládá asi kilometr dlouhá pláž Tsambika. Na Tsambiku shlíží z vnitrozemí malebný kostelíček. V jižní části poloostrova Lindos, mezi obcemi Lindos a Lardos, se turisté rádi koupou v moři na pláži Pefki u stejnojmenného prázdninového střediska.

Byla by ale škoda nenavštívit i další zajímavá místa na ostrově. Turisté, kteří si Rhodos vybrali jako místo, kde stráví svou dovolenou u moře, by 100%-ně neměli minout alespoň některá z následujících míst. Ta určitě stojí za podrobnější poznání a pobyt na Rhodu bezesporu obohatí.

Na nejjižnějším cípu ostrova Rhodos, na poloostrově Prasonisi, propojuje dvě pevniny široká písečná pláž. Tato pláž je ovšem využitelná jen v čase odlivu. S přicházejícím přílivem písek pláže zalije mořská voda a z poloostrova je rázem ostrůvek Prasonisi. Vedle tohoto zajímavého úkazu, kterému ostrované říkají Polibek dvou moří, je jih ostrova populární také mezi příznivci plachtění. Na jedné pláži se tady prohánějí surfaři a kiteři, na té opačné se koupe a lenoší. Je potřeba brát v potaz, že kolem Prasonisi prakticky pořád fouká poměrně silný vítr.

Protřelí turisté obvykle vyhledávají nocleh v blízkosti hlavního města. To se nachází na nejsevernějším cípu ostrova. Přes den směřují nejčastěji k moři. Jakmile ale horko poněkud poleví, vydávají se do historického centra Rhodu. Centrum města je od roku 1988 zapsán na seznam organizace UNESCO. Jeho dominantou je středověký Palác velmistrů. Odtud se lze zhruba 200 metrů dlouhou ulicí Rytířů dojít k přístavu Mandráki. Právě zde prý stál jeden z divů světa, Rhódský kolos. Kolos byl zničen zemětřesením roku 226 př. n. l. Nejpopulárnějším místem k večerní procházce bývá Hippokratovo náměstí. To nabízí množstvím restaurací, kaváren i barů.

Asi uprostřed ostrova, na východním pobřeží, se nachází jedno z nejkrásnějších měst celého Řecka Lindos. Pokud se turisté Lindu propletou křivolakými uličkami, dojdou až na vrchol strategicky umístěného kopce. Na něm se nacházejí zbytky středověké johanitské pevnosti a chrámu Athény Lindské. Kdo by nechtěl stoupat po svých, může se nahoru dopravit na hřbetu osla. Cesta je to zábavná. Panorama města, stejně jako pobřeží, je odsud parádní. Zátoka pod městem nabízí skvělé koupání.

Po schodech, do skály, je možno v západní části ostrova vystoupat k ruinám středověké tvrze Monolithos. Ta nebyla nikdy přemožena. V areálu Monolithos se nalézají tři kaple. Z tohoto místa je působivý výhled do vnitrozemí a též na okolní ostrůvky. A kdo už se tu nachází, neměl by si nechat ujít návštěvu příjemné písčito - oblázkovou pláž Fourni. Ta je z obou konců zarámována skalisky.

Jedinečná necelých 20 metrů vysoká rozhledna s tvarem kříže se nachází na vrcholku Filerimos. Leží nedaleko letiště, které je odtud dobře vidět. Překrásný výhled se naskýtá i na většinu území ostrova a přilehlé moře. K této zajímavé stavbě je možné dostat po stezce, vedoucí skrze borovicovou alej. Vedle toho se tady dá nakouknout do kláštera. Poblíž stojí za shlédnutí i ruiny antické akropole.

Turisté, co se zajímají o archeologii a historii, by bezpochyby neměli minout starověký Kamiros. Jeho počátek podle odborníků sahá do 2. tisíciletí před naším letopočtem. Největší rozkvět zažil v letech 1000 - 400 narozením Krista. Fatálním se stalo zemětřesení v roce 142. Po něm již nebyl obnoven. V oblasti jsou k vidění pozůstatky amfiteátru, chrámu, lázní, kašny i domů. Areál je k nalezení cca. 30 km jihozápadním směrem od hlavního města.

Kdo by chtěl vidět tisícovky motýlů, měl by během prázdninových měsíců přijet do regionu Petaloudes. Díky mikroklimatu v asi 5. kilometrů dlouhém údolí. Tím protéká potok a nočním motýlům Callimorpha quadripunctaria se tady mimořádně daří. Podle další teorie za to může strom ambroň východní. Na horním konci cesty se nachází kostelík Moni Panagias Kalopetras z roku 1782.
Ostrov Rhodos v Řecku Adresa : http://rhodos-recko.euweb.cz/
Kategorie: Cestování­, dovolená
Klíčová slova: cestování, dovolená, zájezdy, moře, pláže, Řecko, Rhodos
Uloženo: 23.01.2019
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde