Afrika dovolená

Demokratická republika kongo je v Africe třetí největší stát a žije v ní přibližně 66 milionů obyvatel.
Sousedí s Angolou, Brundi, středoafrickou republikou, konžskou republikou,Rwandou, Súdánem,Tanzánii, ugandou a zambie.
Demokratická republika Kongo oplývá značným množstvím nerostných surovin, nachází se zde kobalt, zlato, diamanty, měď, uran, koltan, tantal.
Na velké části území se rozprostírá Konžská pánev. Kde jsou jezera Albert, Tanganika, Kivu, Edward a Mweru. Řeka Kongo a její přítoky: Kasai, Sangha, Ubangi, Aruwimi a Lulonga) tvoří páteř konžské ekonomiky a dopravy. Řeka Kongo teče na západ od Kisangani těsně pod vodopády Boyoma, pak se dále stáčí jihozápadně, teče kolem Mbandaky, spojuje se s řekou Ubangi a dále teče do Maleba..
Dále se řeka zužuje a padá do hlubokých kaňonů. Pak už protéká do Atlantiku. Řeka Kongo je také druhý největší tok, a má druhé největší povodí na světě (v obou případech následuje hned za Amazonkou). Úzký pás země na severu od řeky Kongo a řeka samotná poskytují jediný přístup Konga k Atlantiku.Sever se nachází v oblasti vlhkého tropického klimatu. Roční teploty se zde pohybují kolem 25 °C a průměrné roční srážky kolem 2 000 mm. Na jihu země spadne v rozmezí od září do května až 1 500 mm a teplota vzduchu je výrazně kolísavější. Na území Konga lze nalézt celkově 8 000 až 10 000 rostlinných druhů, které však v některých oblastech řídnou, díky vlivu komerčního lesního hospodářství. V Konžské pánvi nalezneme přibližně 600 druhů stromů, jako například baobaby, mahagon, africké ořechy nebo limby.

V oblasti deštných lesů žijí například okapi, gorily a šimpanzi. Jak fauna, tak flóra se liší v oblastech deštných lesů a savan. Avšak i na savanách najdeme vzácné druhy dřev. objevují se zde zebry, lvi, sloni, buvoli, bílí nosorožci a žirafy. Rozmanitost lze však najít i v množství ryb nebo ptáků. Na východní hranici se nachází pohoří Ruwenzori s nejvyšším vrcholem Margherita (5 109 m n. m.),
Afrika dovolená Adresa : http://afrika-dovolena.info
Kategorie: Cestování­, dovolená
Klíčová slova: afrika, kongo
Uloženo: 22.03.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde