METEORA – kláštery na skalách

Klášterní městečko Meteora vzbuzuje bázeň i obdiv. Postavené je na vrcholcích skal, více než 400 metrů nad Thessalskou rovinou.. Působivá byzantská architektura zasazená ve scenérii drsných skal je opravdu neuvěřitelná. Výstup na Meteora byl dříve možný pouze za pomoci sítě, kterou mniši vytahovali do kláštera pomocí kladky. Návštěvníci tak cestou nahoru strávili třeba i půl hodiny v síti. Od roku 1923 je návštěva kláštera o dost jednodušší. Do skály byly totiž vytesány průchody a sítě se již používají pouze pro dopravu materiálů a zásob.
Meteora zatím odolává neúprosnému zubu času, ačkoli mnichů i obydlených klášterů ubývá. V současnosti je přístupných 6 klášterů. Kláštery Meteora navštíví každoročně tisíce turistů z celého světa. Pokud tedy plánujete dovolenou v Řecku na pevnině, rozhodně si nenechte klášterní městečko Meteora ujít. Ideální příležitostí pro prohlídku klášterů Meteora je dovolená Olympská riviéra.

Blíže k Bohu – vznik klášterů Meteora

Vznik téměř nadpřirozené krajiny poseté skalami je geology datován do období třetihor. Pro svou nedostupnost se Meteora staly otázkou klidu a bezpečí, zpočátku osamoceným poustevníkům, později mnichům, kteří chtěli svůj život strávit blíže k Bohu. Dochované pověsti hovoří o prvních obyvatelích již v 10. století našeho letopočtu. Prvním poustevníkům sloužily jako přístřeší jeskyně a skalní prohlubně. Blízko nich si vytvářeli tzv. „modlitebničky“, kde se věnovali studiu starých křesťanských spisů. První kláštery začaly vznikat ve 14. století. V roce 1334 zde našel útočiště mnich Athanasios, který pro nájezdy korzárů opustil Agios Oros na Chalkidiki. Jeho cílem bylo vybudovat komplex organizovaných klášterů podle vzoru Agios Oros. V průběhu 15. a 16. století vzniklo na Meteorách dalších 24 klášterů.

Metamorfosis – Velká Meteora

Prvním klášterem postaveným pod vedením Athanasiose se stal klášter Metamorfoseos Sotyros (Proměna spasitele). Athanasios jej později přejmenoval na Velký Meteor, protože byl nejvyšší z okolních vrcholků. Tyčí se v nadmořské výšce 613 m.
Varlaam - Klášter všech svatých
Dalším oblíbeným klášterem, který stojí za návštěvu, je Varlaam (Klášter všech svatých). V půli 14. století se na jedné ze skal usídlil poustevník Varlaam, který zde založil malý kostelík a několik cel. Strávil tu celý svůj život. Po jeho smrti zůstala skála dlouhá léta neobydlená. Až na počátku 16. století se tu usídlili bratři Nektarios a Theofanis z rodu Asparadou s cílem vybudovat tu klášter.

Klášter Russanu – ženský klášter

Mezi klášterem Varlaan a klášterem Sv. Trojice najdete jediný ženský klášter na Meteorách. Russanu patří k nejstarším z klášterů na Meteorách. Jeho historie se však pomalu ztrácí v mlze uplynulých století. Jisté však je, že stejně jako ostatní kláštery, byl mnohokrát vyloupen a poničen pohanskými nájezdníky a lupiči. Zachované vzácné rukopisy a umělecká díla jsou dnes uchována v klášteře Velký Meteor. O klášter se od roku 1950 starala stařenka Eusebie z blízké vesničky Kastraki. Dnes slouží tento tříposchoďový klášter jako obydlí jeptišek.

Vstup na Meteora

Prohlídka klášterů Meteora je obrovským zážitkem. Pro jejich návštěvu je však třeba dodržovat následující pravidla. Ženy nesmí mít hluboké výstřihy ani odhalená ramena. Pokud mají šortky, musí si za poplatek zapůjčit dlouhé sukně, které jsou u vstupu k dispozici. Muži musí mít dlouhé kalhoty a košile nebo trička s dlouhými rukávy. Před vstupem na Meteora buďte trpěliví. Velké množství turistů možná zapříčiní, že budete muset chvíli čekat.

Více informací nejen o klášterním městečku Meteora, ale o celém Řecku a jeho zajímavostech se dozvíte na stránkách cestovní kanceláře Greece-Tours.cz, která se na dovolenou Řecko specializuje. Prožijte dovolenou v Řecku podle svých nejtajnějších představ.

METEORA – kláštery na skalách Adresa : http://www.greece-tours.cz/recko/olympska-riviera/
Kategorie: Cestování­, dovolená
Klíčová slova: dovolená Olympská riviéra, Greece-Tours.cz
Uloženo: 17.03.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde