Septiky z betonu a kořenové čističky

Septik slouží společně s kořenovým filtrem jako domovní čistírna odpadních vod.


Pokud nemá stavebník možnost připojení k veřejné kanalizaci odvádějící odpadní vody, pak existuje pohodlné a funkční řešení, které přečistí odpadní vody. Takto přečištěné odpadní vody je možné vypouštět do vodoteče nebo vsakovat.
K přečištění odpadní vody je možné využít septik s kořenovým filtrem, toto řešení je komplexně nazýván kořenová čistírna odpadních vod. Prvním stupněm, kterým prochází odpadní voda, je septik. Septik funguje na principu sedimentace tuhých látek z odpadní vody. Postupným průtokem odpadní vody přes vložené přepážky v septiku dochází k usazení nerozpuštěných látek v prostoru septiku. Tímto usazováním vzniká v septiku kal, ve kterém fungují anaerobní čistící procesy rozkládající biologické znečištění odpadní vody. Problémem septiku je však jeho nízká účinnost při čištění.
Z toho důvodu je nutné doplnit septik dalším stupněm čištění, kterým je v případě kořenové čistírny kořenový filtr. Kořenový filtr je zjednodušeně řešeno izolovaná "jáma", která je vyložená různými frakcemi štěrku a osázená mokřadními rostlinami. Předčištěná odpadní voda vytékající ze septiku je odváděna do kořenového filtru přes rozvodné potrubí. Průtokem přes kořenový filtr dochází vlivem anaerobních a aerobních procesů k dočištění odpadní vody. Takto přečištěnou odpadní vodu je následně možné odvádět do vodoteče nebo vsakovat.
Pro správný návrh septiku a kořenového filtru je nutné kontaktovat oprávněnou osobu a nechat zpracovat projekt na kořenovou čistírnu. Povolení kořenové čistírny následně vydá místně příslušný vodoprávní úřad.
Septiky z betonu a kořenové čističky Adresa : http://www.db-jimky.cz/septiky.html
Kategorie: Bydlení­, nemovitosti
Klíčová slova: septiky, septik, kořenová čistička
Uloženo: 11.07.2012
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde